Användare:J 1982

Från Wikipedia


Jag bor i Sverige och började på Wikipedia som oinloggad i början av juli 2005 och skapade mitt konto 11 januari 2006, både på engelska och svenska. Jag har skrivit om lite allt möjligt här, bland annat geografi, historia, populärmusik, samhälle, sport, filmer och TV-serier.



(och använder heller inte snus, sniffar inte eller knarkar inte)


Önskelista[redigera | redigera wikitext]

Trodde du önskelistor bara var för småbarn inför julen och födelsedagarna? Då är det dags att tänka om! På Wikipedias önskelista kan du nämligen önska dig nya artiklar året runt. Bäst är naturligtvis att skriva dem själv, men det är inte alltid man har information, all kunskap, källor och liknande, och skriver man mycket hinner man ändå inte skriva allt själv. Man kan också önska sig på sin egen användarsida. Skriv gärna egna önskelistor, och hoppas att andra bidrar. Läs gärna också andra önskelistor, och bidra därefter om du har information, kunskap, källor och liknande Just nu önskar jag framför allt följande:

  • Artiklar om alla Jordens länders parlament (även historiska), helst också alla förbundsstaters delstaters delstatsparlament (även där historiska), gärna även med artiklar om de olika valen till dem också.
  • Artiklar om diverse landslag i olika sporter (även historiska länder, så klart). Det började vid mitten av 2010-talet bli allt vanligare, och jag har skapat en hel del sådana artiklar själv.
  • Säsongsartiklar om framför allt flera av de stora fotbollsserierna, samt de nordamerikanska proffsligorna (NBA och NHL finns redan).

Vi har många bra sportartiklar om sportpersoner och klubbar, och vi har flera artiklar om enskilda sportevenemang olika år också, men inte lika många.

Jag anser även att vi också behöver betydligt fler artiklar om olika val och folkomröstningar samt länders regeringar genom historien i olika länder, avtal, arbetsmarknadskonflikter, olyckor, naturkatastrofer, terroristaktioner, statskupper och statskuppförsök samt populärmusikartiklar om album och stora hitlåtar av mer "traditionella" artister/grupper, framför allt fram till ungefär 1995 men även senare. Albumartiklar om genrer som alternativ rock/indiepop/metal/progg/grunge är ofta redan väldigt bra, men vore väldigt kul om vi fick hit folk som skrev om annat också. Under 2010-talet verkar det dock ha blivit bättre på den fronten.

Geografiartiklar är också bra, och nya borde dyka upp mycket, mycket oftare. Det har visserligen blivit bättre sedan robotredigeringarna infördes under tidigt 2012, men det behövs mycket fler bidrag, även manuella! I krig är det ju vanligt att man bombarderar städer, men jag tycker det skulle bli trevligare om man i stället bombarderade Wikipedia med artiklar om städer, och andra geografiska platser!

Idéer till veckans tävling[redigera | redigera wikitext]

Den sidan var tyvärr varit ganska dåligt uppdaterad från och med åren runt 2007-2008, och skulle behöva lite mer aktivitet:

Det ser dock ut att ha blivit något bättre igen sedan 2014.

Även tävlingarna har haft ganska låg aktivitet under dessa år, vissa veckor har de till och med legat nere och vissa år har vi fått ha månadens tävling i stället på grund av alltför lågt deltagande, även om det verkar ha blivit lite bättre igen under 2014 och ännu mer under 2015 och 2016 samt 2017. Hur som helst har veckotävlingarna numera återuppstått. Får hoppas intresset håller i sig under resten av 2018 också, och självklart även mycket längre framåt i tiden.

Så började det hela[redigera | redigera wikitext]

Jag är född 1982. Kring 2002-2003 blev det allt vanligare, då man sökte över GoogleInternet, att man ganska snabbt fick upp länkar som ledde till antingen Wikipedia eller Susning.nu. Först läste jag bara artiklar, och tänkte: "-Det här var ju bra, en gratis uppslagsbok om det mesta mellan himmel och jord som dessutom uppdateras i stället för att ligga kvar i bokhyllan och damma sedan 1988 eller tidigt 1989 som om Berlinmuren, Jugoslavien, Sovjetunionen, Tjeckoslovakien, Västtyskland och Östtyskland fortfarande fanns kvar". I juli 2005 märkte jag inte bara att vem som helst kunde redigera, utan också hur smidigt det var. "-Wow!", tänkte jag då och hakade genast på.

Som oinloggad skrev jag om lite allt möjligt, och var ganska nöjd med det först. Men den 5 december 2005 stängde plötsligt engelskspråkiga Wikipedia av möjligheten att skapa nya artiklar för oinloggade användare, och eftersom jag även skrev där tänkte jag snart att det var nog bäst att logga in, och då var det lika bra att göra det. Att vara oinloggad hade ju nackdelar, som att man plötsligt bytte IP-adress (framför allt om man inte varit aktiv under någon dag), man kunde heller inte flytta artiklar. Den 11 januari 2006 loggade jag in, och första artikeln jag skapade som inloggad var "kalas", som skapades samma dag och sedan 13 juni 2008 finns infogad och omdirigerad till artikeln fest. Det första jag skapade som ännu finns kvar som egen är Kategori:Vinter från dagen därpå samma år, och den första artikeln jag skapade som finns kvar som egen artikel än i dag är Novemberstormen 1995, också skapad av mig den 12 januari 2006.

Under 2006 skapade jag flera artiklar om populärmusik och sport, medan det under 2007 främst handlade om sport, men även blev mycket populärmusik. 2008 var ganska blandat. Jag har skapat även geografiartiklar om orter, framför allt i fall då sportartiklar om evenemang och klubbar, men inte själva orten, finns. Jag har även deltagit mycket i samt länkandet till systerprojektet Wikimedia Commons, och skapat flera mallar + några infoboxar samt tidigare även i kategoriseringsarbetet.

Den 4 juli 2009 utsågs jag till administratör på svenskspråkiga Wikipedia, valdes om i juli 2010 och var det fram till 31 juli 2011.

Under 2010 blev det mest fotboll, dator- och TV-spel samt Bert och Sune, samt lagt dit infoboxar i olika artiklar.

2011 började med förbättringar av 1900-talsåren (källor och liknande). Under början och mitten av 2012 fortsatte detta.

Under 2013 blev det mycket geografi. 2014 har också blivit mycket geografi i januari-februari, + lite sport i mars och lite dator/TV-spel (mycket med gamla TV-spelstidningar från början-mitten av 1990-talet som källa) mellan april-juni. Under 2015 blev det en del Bert och Sune i mars och april, samt dator- och TV-spel framåt april-maj, och sport i slutet av maj-början av juni + en del sport i slutet av juni-början av augusti. Under 2016 handlade det mest om att lägga dit källor till redan existerande artiklar. Senare under 2016 handlade det mycket om att lägga till källor i artiklar om filmer och TV-serier. 2017 har börjat med en hel del TV-serier, men också att lägga till källor i artiklar som redan finns, samt fixa några mallar.

Om Wikipedia[redigera | redigera wikitext]

Aktivitet[redigera | redigera wikitext]

Raggare och raggarbil i Västerås i Sverige i juli 2005. Wikipedia behöver ragga upp fler seriösa bidragsgivare.

Runt 2009 tyckte jag det såg ut som att aktiviteten på svenskspråkiga Wikipedia verkat minska lite under 2008, vilket var tråkigt. I början av 2008 kunde jag till exempel skapa några få artiklar i veckan, och vinna tävlingen "veckans nyskrivna artiklar" flera gånger. Jag hade skapat många artiklar under 2006 och 2007 också, då ibland betydligt fler, men aldrig vunnit tävlingen tidigare. Numera hoppas jag dock på ökning.

Under perioden juni-augusti upplevde jag länge att den "seriösa" aktiviteten ökar, inte minskar som vissa upplever. Jag är själv mer aktiv då, framför allt om det regnar mycket.

Läs gärna Wikipedia:Statistik och bilda egen uppfattning.

Hoppas i alla fall vi får hit fler seriösa bidragsgivare i framtiden. Dags att ragga lite! Tala om för kompisar och släktingar om Wikipedia och uppmana. Se till det görs reportage om Wikipedia i tidningar, radio och TV.

Tiden juni-augusti 2009 upplevde jag som positiv. Framför allt har flera artiklar om olika företeelser i olika länder skapats.

Mot slutet av 2009 och början av 2010 verkade vi ha fått flera bidragsgivare som bidrar inom ett visst ämne. Positivt, visst, men det hela förklarades nog med att många användare finns i Sverige, som hade en ganska kall och snöig vinter 2009-2010.

Men i slutet av januari-början av februari 2012 började aktiviteten äntligen öka något genom att artiklar skapades med robothjälp, men antalet användare kvarstod. Vid 2010-talets mitt kan nog de sociala mediernas framfart förklara en fortsatt ganska låg aktivitet. Kanske dags för Wikipedia att finnas mer där också, så länge det handlar om Wikipedia i sig eller artiklar och inget annat?

Nu tycker jag hur som helst det är dags att ta tag i gamla raderade och infogade substubbar och utöka dem/återställa dem till egen artikel och slänga dit lite källor.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

En intressant sak är hur svenskspråkiga Wikipedia utvecklats under åren. Den 30 juli 2009 gick jag igenom den dåvarande sidan "Gamla sidor", som på den tiden brukade uppdateras ungefär en gång i veckan, som då gick mellan 1 oktober 2004 och 25 februari 2006. Artiklarna har i genomsnitt blivit längre, och källhänvisningar och externa länkar blivit mycket vanligare. Fram till 2004-2005 var ganska mycket likt numera nedlagda webbplatsen Susning.nu. Under andra halvan av 2005 och första halvan av 2006 började svenskspråkiga Wikipedia bli alltmer likt dagens, och källor började bli allt vanligare. Runt 2010 hade det blivit som en slags standard att etablerade användare skapade artiklar med källor redan från början.

Klottrare och vandaler[redigera | redigera wikitext]

Vandalerna har slagit till mot en bil i Melbourne i Australien i januari 2007. Är Wikipedia nästa offer för vandalismen? Sätt stopp för det!
Klotter på skåp har länge varit vanligt. Mångas minnen från skolans högre årskurser.
Berlinmuren 1986. Klottrarna har samlats i Västberlin. Min egen åsikt är att det var helt OK att visa vad man tyckte om så avskydda byggnadsverk som Berlinmuren när den fanns, men....
...Wikipedia däremot, är inget vi kan acceptera som klotterplank.
Skolavslutning och skollov följer. Skolan har stängt, och skolklottraren tvingas in i säsongsarbetslöshet.

En bra sak med skollov är att skolklottrare och vandaler som använder skolans datorer under rasterna då tvingas in i säsongsarbetslöshet. Visserligen är hemdatorer väldigt vanliga i dag, men under skolloven har de förhoppningsvis roligare saker att hitta på än att förstöra här. Kanske ett sommarlov på badstranden eller ett jullov och ett sportlov i skidbacken eller längdskidspåren?

En bit in på 2010-talet har mobiltelefoner med Internetuppkoppling alltmer mindre blivit en slags standard. Förhoppningsvis har de fått något annat att göra då.

Det finns säkert många seriösa användare på skoldatorer också, och jag vill hoppas och tro att de flesta är det. Men de flesta seriösa användare kan ju ändå bidra hemifrån under skollov, så pass vanliga som hemdatorer med Internetanslutning är i dag.


Trams[redigera | redigera wikitext]

Please let the trams be in towns like Gothenburg, Norrköping, Oslo and San Francisco, but not at Wikipedia!

This is Gothenburg, a town with trams. We can accept articles about them, like this one.

Tramsartiklar (likt "Anna i klass 8 F på södra/norra/östa/västra/skolan i x-ort är bäst" eller "Karl är bäst") accepterar vi däremot inte!


Grovt språk och personangrepp[redigera | redigera wikitext]

Sveriges riksdag i oktober 2007. Även i politiska debatter kan personangrepp förekomma i vissa fall. Ta inte efter.

Läs gärna Wikipedia:Inga personangrepp. Grovt språk och personangrepp förstör bara, och tar tid. Tid som skulle kunna användas till att redigera artiklarna, och diskutera frågor med argument om sak. Med grovt språk och personangrepp retar användarna bara upp varandra, och när allt är över har bara fler användare blivit avstängda, användare som skulle kunnat bidra positivt till Wikipedia i stället.


Wikidrama och Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Låt dramat stanna här, tack! Måste kännas bäst för såväl Wikipedianer som teaterfans!

Tyvärr finns Internettroll som medvetet försöker skapa massor av bråk, spänning, dramatik, intriger, konflikter och personangrepp, där uppretade användare kallar varandra för otrevliga saker till höger och vänster. Denna typ av dramatik kallas, om det sker på Wikipedia eller något av dess systerprojekt, för Wikidrama och är inget vi vill se.

Då är det betydligt roligare att berätta om Wikidata, ett länkningssystem mellan språken som infördes i slutet av oktober 2012 och ersatte det gamla systemet.


Mobbning[redigera | redigera wikitext]

Mobbning, känt problem från skolgården. Wikipedia skall radera mobbningsartiklar.

Det händer att artiklar startas om personer, oftast okända, för att mobba. Om du ser en sådan och är administratör, radera genast. Annars, lägg dit "Mall:Radera" så gör nästa administratör som ser artikeln det.


Politisk propaganda och vinkling[redigera | redigera wikitext]

Politiken är full av propaganda. Inga partier skall få använda Wikipedia som sin politiska megafon.

Ett problem är då vissa politiska partier eller organisationer försöker använda sig av Wikipedia till sin egen fördel. De går in i artiklarna, ändrar och vinklar till höger och vänster. Politiska vinklingar är framför allt vanligt inför val och folkomröstningar. Detta måste stoppas. Liknande vinklingar kan också förekomma inom framför allt andra kontroversiella ämnen, som religion eller ekonomi. Även artiklar om sport riskerar till viss del att utsättas för en liknande form av vinkling, där artiklarna skrivs ur ett supporterperspektiv. Det är också viktigt att artiklar om film, litteratur, musik, serietidningar eller TV-spel inte skrivs som en recension av artikelskaparen.


Reklam[redigera | redigera wikitext]

TV 4 är bara en av många kanaler med reklamavbrott. På Wikipedia skall man slippa reklam.

Vissa företag försöker marknadsföra sig på Wikipedia. Någon på företaget går in skriver om artikeln, så att den blir reklam. Detta skall inte accepteras, och artikeln skall i så fall skrivas om igen.

I vissa fall anmäls en del artiklar och beskylls för att vara reklam, då det i verket handlar om små, lokala företag som kanske inte ens är berömda på orten. Då handlar det ofta om "relevans". Det är egentligen inte reklam. En artikel om ett mindre lokalt företag som håller till i källaren på orten, med några få anställda och låg årsomsättning, kan vara neutralt skriven, medan en artikel om ett stort företag med hundratals anställda runtom i världen kan vara reklamutformad.


Alkohol[redigera | redigera wikitext]

Alkoholfritt Wikipedia, tack.

Vissa dricker alkohol under framför allt fredags- och lördagskvällarna samt storhelger som påsk, Valborg, pingst, midsommar och jul/nyår, blir fulla och dumma, för att sedan sätta sig vid Wikipedia och redigera artiklarna. Det är visserligen inte livsfara som ute i trafiken, men ändå inte bra. Använd inte Wikipedia under påverkan av alkohol eller andra berusningsmedel!


Tomtar och troll[redigera | redigera wikitext]

Det är svårt att tro att det är sant, men över 100 år senare är John Bauers, Viktor Rydbergs och Jenny Nyströms sagofigurer i högsta grad verklighet, men på Internet i stället för ute i skogarna i mörkaste Småland.

Troll[redigera | redigera wikitext]

Troll i de gamla sagorna rövar bort prinsessor.
Internettroll retar upp folk på diskussionsforum och Wikipedia.

Även på Wikipedia skall man se upp för Internettroll. De retar medvetet upp folk i diskussioner, och är mindre intresserade av saklig debatt.


Tomtar[redigera | redigera wikitext]

Jultomten i december.
Wikitomtar har positiva egenskaper.

Wikitomtar kallas Wikipedianer som ägnar sig åt små, men ändå betydelsefulla, redigeringar som att rätta ett fel eller lägga dit en källa. Sådana användare skall vi vara rädda om!


Världsperspektivet[redigera | redigera wikitext]

Världperspektivet.
Språk och stat är inte samma sak. Svenska talas också utanför Sverige, och inuti Sverige finns flera olika språk.

Jag tycker Wikipedia:Globalt perspektiv är väldigt bra, och slagit igenom ganska bra också på Svenskspråkiga Wikipedia. Det blir lättare att jämföra förhållanden i olika delar av världen. Språk och stat skall automatiskt inte kopplas ihop. Faktum är att jag funderade lite på sådant innan jag kom hit. Jag är ingen fanatiker, som alltid säger "Det står om Sverige, skriv om Bolivia, Etiopien, Kanada, Nya Zeeland och Thailand nu med, genast!" varje gång Sverige används som exempel (känner du till förhållanden i Etiopien eller något annat land kan du självklart lägga dit dem också, helst belagt med källor). Det finns mall:global att lägga dit i artiklar som bara handlar om förhållanden i ett eller några få länder. Det allra viktigaste är att relevanskviterierna inte påverkas av om det är i eller utanför Sverige eller Finland, och att man undviker formuleras som "vårt land" och liknande (så länge det inte är officiellt namn, som Finlands nationalsång). En bra artikel för världsperspektiv, som jag tagit efter mycket från är julmat, eftersom den skriver i bokstavsordning.

Inuti Sverige finns folk från massa olika länder (och som talar olika språk). De kan bidra här med artiklar på svenska om landet de bodde i innan. 1809 rök en stor del av Sverige, som nu är Finland. Bara där finns många som kan svenska.

Många människor som kan svenska bor, arbetar eller studerar utanför Sverige och Finland. Hittar de hit är det perfekt för dem att skriva om det land där de bor.

Ett annat bra sätt att stärka världperspektivet är att skriva om bilaterala relationer mellan två olika stater, eftersom man då garanterat skriver om minst två stater på en gång. Samma sak, fast med ännu fler stater, gäller artiklar om stora sportevenemang, internationella organisationer, världspolitiska möten och multilaterala avtal.


Avundsjuk[redigera | redigera wikitext]

Avundsjuk (på Norskspråkiga Wikipedia)

Jag blev runt 2011-någonting väldigt avundsjuk på Norskspråkiga Wikipedia, framför allt den variant som är på bokmålsnorska. Allt oftare när man skall skapa en artikel på Svenskspråkiga Wikipedia, ser man att den redan finns på Norskspråkiga Wikipedia. När Wikipedia hade funnits i några år var det oftast tvärtom, det vill säga om en artikel fanns på någon av språkversionerna handlade det oftast om Svenskspråkiga Wikipedia.

Datortillgången är det ingen större skillnad på mellan de två språkområdena, men norskan har färre talare än svenskan samt är uppdelad på två Wikipediaversioner, bokmålsnorska och nynorska. Ändå verkar de ha lyckats någonstans (kanske blir det ändring nu när vi använder så mycket robotarbete) men jag vill ändå se mycket mer manuellt artikelskapande också.


Wikimedia Foundation
Wikimedia Foundation
Det här är en Wikipediaanvändares sida och inte en encyklopedisk artikel

Om sidan återfinns utanför Wikipedia så utgör den en automatiskt kopierad spegelsida utom användarens egen kontroll.