Frankrikes utomeuropeiska departement

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Utomeuropeiska departement)
Hoppa till: navigering, sök

Utomeuropeiska departement, på franska département d'outre-mer (DOM) (egentligen "departement bortom haven"), kallas de tidigare franska kolonier som fortfarande tillhör Frankrike, nämligen Guadeloupe och Martinique i Karibiska havet, Franska Guyana i Sydamerika samt Mayotte och Réunion i Indiska oceanen. Begreppet infördes genom den konstitution som antogs för den fjärde republiken 1946.

De utomeuropeiska departementen är fullvärdiga delar av Frankrike. Dessa områdens juridiska status inom Frankrike kan jämföras med den som gäller för Hawaii och Alaska inom USA.

Saint-Pierre och Miquelon blev ett utomeuropeiskt departement 1976 men det ändrades till territoriellt samhälle (collectivité territoriale) 1985, alltså självstyrande, senare har det fått statusen utomeuropeiskt förvaltningsområde. Sedan 22 februari 2007 är ögrupperna Saint-Barthélemy och Saint Martin inte längre en del av Guadeloupe, utan självstyrande franska utomeuropeiska förvaltningsområden. Mayotte är ett utomeuropeiskt departement sedan 31 mars 2011.

Som integrerade delar av Franska republiken har de utomeuropeiska departementen representation i nationalförsamlingen, senaten, de ekonomiska och sociala råden, Europaparlamentet och använder euro som valuta. Sedan Frankrikes regerings decentraliseringspolicy antogs kring 1982 håller dessa departement dessutom val till regionala församlingar jämställda med de Conseil général, som styr i vissa frågor i regionerna i själva Frankrike.

Områdena räknas som delar av Europeiska Unionen, men har undantag, såsom att de inte är med i EU:s momsunion och Schengensamarbetet. Mayotte är dock ännu inte med i EU, men planeras att gå med 2014. Se även Territorier associerade med Europeiska unionen.

Flag of France.svg Frankrike-portalen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]