Utrikespolitiska förbundet Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Utrikespolitiska förbundet Sverige (UFS) är en samarbetsorganisation för de olika utrikespolitiska föreningarna i Sverige. Förbundet är ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund och verkar för att sprida kunskap och intresse kring internationella och globala frågor. Den största delen av verksamheten bedrivs genom de lokala utrikespolitiska föreningarna som finns på de flesta större studieorter i Sverige, till exempel Göteborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Lund, Malmö, Stockholm, Södertörn, Umeå, Uppsala och Örebro.

Medlemsföreningarnas verksamhet drivs ideellt av medlemmarna som till stor del utgörs av studenter. UFS och de utrikespolitiska föreningarna fungerar som en plattform för utrikespolitisk debatt. Varje år publiceras fem olika medlemstidningar + webbtidningar, sänds prisbelönt radio varje vecka i Lund och Uppsala, arrangeras flera hundra föredrag på aktuella utrikespolitiska ämnen och genomförs projekt- och studieresor över hela världen.

UFS har tio medlemsföreningar och en interimistisk medlemsförening med totalt ca 2000 medlemmar runt om i Sverige[1]. Genom förbundet samordnas verksamheten och medlemmarna ges möjlighet till utbyte och kompetensutveckling.

Utrikespolitiskt konvent[redigera | redigera wikitext]

Varje år arrangerar UFS ett utrikespolitiskt konvent på något aktuellt tema, för att hålla den utrikespolitiska debatten vid liv på en nationell nivå. Konventet är öppet för allmänheten med lockar i första hand till sig medlemmar från de utrikespolitiska föreningarna runt om i landet. 2014 års konvent hade temat Supervalåret och den bortglömda utrikespolitiken och ägde rum 11-12 april i Uppsala.

Styrelse[redigera | redigera wikitext]

Precis som i lokalföreningarna sker arbetet i UFS på ideell basis. Styrelsearbetet leds av ett förtroendevalt presidium på sex personer personer (2014). Styrelsens består i övrigt av en representant från varje lokalförening. Representanter tillsätts av respektive förening och är, till skillnad från presidiemedlemmarna, inte förtroendevalda av UFS årsmöte.

Ordföranden[redigera | redigera wikitext]

2014/2015 Anna Welsapar

2013/2014 Aria Nakhaei
2012/2013 Joakim Bong Henriksson
2011/2012 Johan Tinnerholm
2010/2011 Frida Vernersdotter
2009/2010 Tamuz Hidir
2008/2009 Abrak Saati
2007/2008 Eric Hale

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ufsverige.org Medlemsföreningar (2010-07-19)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]