Välkommen Mr. Chance

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Välkommen Mr. Chance
(Being there)
Genre Satir, Drama, Komedi
Regissör Hal Ashby
Producent Andrew Braunsberg
Manus Jerzy Kosinski, Robert C. Jones
Skådespelare Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard A. Dysart, Richard Basehart
Originalmusik Johnny Mandel
Produktionsbolag United Artists
Premiär 1979
Speltid 130 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Välkommen Mr. Chance, amerikansk film från 1979. Den är baserad på Jerzy Kosinskis roman Finnas till.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen handlar om en man, Mr. Chance (spelad av Peter Sellers), som i hela sitt liv har haft en mycket lugn och skyddad tillvaro som trädgårdsmästare hos en förmögen familj i Washington DC. Chance har aldrig varit utanför trädgårdsmuren och har fått de flesta av sina intryck från olika TV-program. När hans arbetsgivare i huset (som är den ende som bor där förutom Chance själv) dör, säljs byggnaden och Chance blir i princip utkastad, ovetande om vad som väntar honom. Allt därute är nytt för honom och han betraktar det hela ur ett naivt och världsfrånvänt perspektiv. Över huvud taget behandlar han omvärlden som om den vore ett TV-program som går att stänga av om det blir för jobbigt. Det hela blir, om inte komiskt, så i alla fall dråpligt.

I samband med en mindre trafikolycka kommer Chance i kontakt med en inflytelserik affärsman, spelad av Melvyn Douglas, och hans fru, spelad av Shirley MacLaine. I och med detta kommer Chance in bland samhällets toppar och blir så småningom en maktfaktor, även om han hela tiden är ovetande om detta på grund av sin naiva utgångspunkt. Genom sin rättframma enkelhet blir han populär och hans konkreta meningar, som egentligen handlar om trädgårdsskötsel, tolkas som politiska och samhällsekonomiska utspel. Kontentan av handlingen och budskapet, vilket gör filmen till en satir, behandlar personkulten i det moderna samhället, kärleken till de enkla lösningarna och att vi tolkar in det vi vill höra, liksom medias (i Chances fall televisionens) påverkan på oss.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Biltmore Estate i Asheville, North Carolina figurerar i filmen.

Välkommen Mr. Chance bygger på manus från romanen Finnas till (Being There) av författaren Jerzy Kosiński från 1971 och alltsedan utgivningsåret anmälde Sellers sitt intresse att få spela huvudrollen i en eventuell filmversion. Det dröjde dock fram till 1978 innan något beslut om filmatisering kunde tas. Premiär hade filmen på de amerikanska biograferna 19 december 1979. Sellers hade hjärtproblem under stora delar av inspelningen, varför genomförandet tog relativt mycket tid i anspråk.

Rent filmatiskt är Välkommen Mr. Chance en relativt lågmäld historia med mättade svaga färger och lite dyster pianomusik i bakgrunden, specialkomponerad av Johnny Mandel med inspiration från Satie. Detta kompletteras med annan musik och en hel del inslag från olika samtida TV-program, för att accentuera vikten av TV i Chances liv.

Peter Sellers nominerades på Oscarsgalan 1980 till priset för bästa manliga huvudroll för Välkommen Mr. Chance.

Budskap[redigera | redigera wikitext]

Välkommen Mr. Chance kan, på grund av sin satiriska samhällskritik, ses som ett slags komedifilm. På grund av Peter Sellers bakgrund som skådespelare brukar den allt som oftast placeras i detta fack. Det debatteras än idag om vem karaktären Chance egentligen är; vissa hävdar att han är en sorts Jesus, eller i alla fall övernaturlig människa, som kommit till jorden för att ge mänskligheten ett budskap. Dessa grundar till stor del sin tolkning på slutscenens övernaturliga element, där Chance vandrar iväg på ytan av en spegelblank sjö. Någon egentlig klarhet hittar man dock inte och den återfinns heller inte i Kosińskis roman.

Citat[redigera | redigera wikitext]

  • Life is a state of mind.
  • All is well...and all will be well...in the garden.
  • Now, get this, honky. You go tell Raphael that I ain't taking no jive from no Western Union messenger.
  • I like to watch.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]