Värmesystem

Från Wikipedia

Ett vattenburet värmesystem består av en produktionsenhet, till exempel en värmepanna, värmepump, solfångare, eller fjärrvärme. Värmen distribueras genom rör som distribuerar värmen till förbrukningsenheterna radiator eller golvvärme eller en aerotemper.

Uppbyggnad[redigera | redigera wikitext]

Ett värmesystem måste ha ett expansionskärl samt alla höjdpunkter ha ventil för att lufta ur systemet fram till förbrukningsenheten. Ett slutet värmesystem är utrustat med en säkerhetsventil, som reglerar övertryck i värmesystemet som oftast är på 1,5 bar. I ett öppet system är expansionskärlet högt placerat och öppet mot atmosfärstycket. Vid vedeldning i en panna med slutet expansionskärl skall anläggningen förses med termisk temperaturbegränsare (s.k. Syr-ventil) som vid temperatur över 90 grader öppnar ventilen och kyler pannvattnet via värmeväxlare, eller släpper ut pannvatten, varvid pannan påfylls med motsvarande mängd kallt vatten och panntemperaturen sänks. Brukligt är att montera en säkerhetsventil på tappvarmvattnet om varmvattenberedaren är på en volym över 1,5 l, vatten expanderar vid uppvärmning, dessa säkerhetsventiler är på 9 bar. På varmvattenberedare brukar det droppa lite vatten ur säkerhetsventilen, detta är helt normalt.

Ett värmesystem är utrustat med en cirkulationspump och en shunt som ser till att vattnet distribueras och utnyttjas bättre i systemet. I de tidigare värmesystem med till exempel en värmepanna i en källare har man utnyttjat självcirkulation, det fungerar endast till radiatorer belägna över värmepannans nivå. Varmt vatten stiger och det kallare vattnet sjunker i systemet, den här metoden är utförd med grövre diameter på rörsystemet.