Vår vän Anne

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Vår vän Anne (originaltitel: Anne of Avonlea) är Lucy Maud Montgomerys andra bok i serien om Anne på Grönkulla, första gången publicerad 1909. Den finns även i svensk översättning som Anne växer upp.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Anne Shirley, i boken 16-18 år gammal, är nu lärarinna i byskolan i hembyn Avonlea. Hon har många elever som gillar henne. En av dem är Paul Irving, som låtsas precis som hon. Gilbert och hon har fått en stor vänkrets och försöker försköna samhället. Det går bra och de samlar ihop pengar för att måla om tingshuset.

Marillas brylling dör och de tar hand om hennes sex år gamla tvillingar. Dora är närmast mekaniskt snäll. Hon sköter alltid sina uppgifter. Davy däremot är busig och har mycket att lära.

Anne får även en ny granne; herr Harrison. Alla säger att han är otrevlig, men Anne finner att han egentligen är väldigt trevlig. På en utflykt hittar Anne, Diana, Jane och Priscilla gamla döda Hester Greys trädgård och Anne blir förtjust. Efter det så får både Matthew och Hester alltid blommor på sina gravar. Hester får oftast rosor från sin trädgård. En dag blir det ett hiskeligt oväder. Det haglade så det stod härliga till. All boskap som stod ute dog, och fönsterrutorna krossades.

En dag när Anne och Diana skulle på tebjudning så kom de fel i skogen. De hade kommit till Ekostugan. Där bor fröken Lavendel Lewis med sin husa "Charlotta den fjärde" (hon heter egentligen Leonora). Fröken Lavendel låtsas precis som Anne och de blir mycket goda vänner. Även Paul och fröken Lavendel blir så småningom vänner. Anne lirkar sakta fram historien om Pauls pappas och fröken Lavendels gamla kärlekshistoria.