Våroffer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Våroffer är en modernistisk balett komponerad av ryske kompositören Igor Stravinskij. Den uppfördes ursprungligen i Paris den 29 maj 1913 med den ryske koreografen Vatslav Nizjinskij av Ballets Russes. Scenografin och kostymerna var utförda av Nicholas Roerich. Baletten upplevdes som så annorlunda och provokativ för sin samtids publik att den vid uruppförandet orsakade tumult i salongen till den grad att polis fick tillkallas.

Våroffer är nog Stravinskijs mest kända balett. Den är känd för att den bytte taktart 150 gånger på slutet, vilket var revolutionerande och mottogs med skepsis. I Våroffer ville Stravinskij visa naturens kraft. I baletten blir en ung flicka offrad till naturen för att jorden ska få liv och värme. Den är oerhört suggestiv, vilket också chockerade samtiden.

Den Ryska Balettens ledare Sergej Diagilev hade bett Stravinskij att skriva musiken till en ny balett. Uppdraget lydde:"étonnez-moi!" - överraska mig! När Diagilev hade lyssnat ett bra tag på den nyskrivna musiken lär han ha frågat "ça va continuer longtemps comme ça?" - skall det fortsätta länge till så här? Varpå Stravinskij svarade "jusqu'à la fin!" - ända till slutet!