Våroffer

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Del av Nicholas Roerichs kulisser till uruppsättningen av Våroffer.

Våroffer (franska: Le sacre du printemps) är en modernistisk balett komponerad av den ryske kompositören Igor Stravinskij. Den uppfördes ursprungligen i Paris den 29 maj 1913 med den ryske koreografen Vatslav Nizjinskij av Ballets Russes. Scenografin och kostymerna var utförda av Nicholas Roerich. Baletten upplevdes som så annorlunda och provokativ för sin samtids publik att den vid uruppförandet orsakade tumult i salongen till den grad att polis fick tillkallas. Musiken vann sedermera stort erkännande som konsertstycke och idag anses Våroffer vara ett av 1900-talets mest inflytelserika musikaliska verk.

Våroffer består av 13 danser indelade i två akter och tar ungefär 35 minuter att framföra. Baletten skildrar vårens ankomst i det hedniska Ryssland; efter en serie riter väljs en ung flicka ut att offras till naturen, varpå hon dansar sig själv till döds. Verket kretsar kring vårens mystik och explosion av skapande kraft.

När Stravinskij anlitades av Ballets Russes ledare Sergej Djagilev var han ett i princip okänt namn. Våroffer följde Eldfågeln (1910) och Petrusjka (1911) som Stravinsijs tredje balett komponerad för den ryska balettruppen. Musiken innehåller många nya inslag för sin tid, bland annat inom tonalitet, taktart, rytmik, betoning och dissonans. Musikanalytiker har noterat att mycket av musiken tar sin grund i rysk folkmusik, något Stravinskij själv brukade förneka.

Referenser[redigera | redigera wikitext]