Vadym Rabinovytj

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vadim Rabinovich)
Vadym Rabinovytj
Född4 augusti 1953 (70 år)
Charkiv
Medborgare iSovjetunionen, Ukraina och Israel
Utbildad vidKharkiv National Automobile and Highway University
SysselsättningPolitiker, affärsman
Befattning
Medlem av Verchovna Rada
åttonde Verchovna Rada (2014–2019)
Medlem av Verchovna Rada
nionde Verchovna Rada (2019–2022)[1]
Politiskt parti
Oppositionsblocket[2]
Oppositionsplattformen För Livet (OPZZj)
Utmärkelser
Förtjänstorden, tredje graden
Förtjänstorden, andra graden
Redigera Wikidata

Vadym Rabinovytj, (ukrainsk: Вадим Зіновійович Рабінович, hebreisk:ודים רבינוביץ') född 4 augusti 1953 i Charkov (nu Charkiv) i Ukrainska SSR, Sovjetunionen, är en ukrainsk oligark, mediaägare och politiker som kandiderade i presidentvalet 2014.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

1970 påbörjade Rabinovytj en utbildning vid Charkivs väg- och transportinstitut. Han blev bortvist från Komsomol och institutet i 1974, anledningen var att han framställt korsord med politiska förtecken.

1975-1977 tjänstgjorde han i Röda armén, och därefter arbetade han i Charkiv som byggledare. 20 januari 1980 arresterades han anklagad för att ha förskingrat allmänna medel i stor skala. Efter nio månaders utredning släpptes han efter åklagaren Roman Rudenkos personliga ingripande. I början av 1982 greps han igen för samma brott. 10 februari 1984 dömdes han i Charkivs regionala domstol till 14 års fängelse. Han släpptes från fängelset i samband med Sovjetunionens fall.

Rabinovytj är ledare för den Judiska Kongressen i Ukraina. Han äger flera stora företag i Ukraina. En av hans huvudnischer är massmedia, och genom företaget Media International Group (MIG) äger eller ägde han flera tidningar och TV-bolag i Ukraina, USA och Israel. Det största privatägda TV-bolaget i Ukraina 1+1 ägdes tidigare av Rabinovytj. Han har också varit inblandad flera vapenaffärer. Han är kopplad både till vapenförsäljning till gerillagrupper i Liberia och till försäljning av före detta sovjetiska pansarvagnar till talibaneran i Afghanistan.

Rabinovytj är både ukrainsk och israelisk medborgare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från ukrainska Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ läs online, www.slovoidilo.ua .[källa från Wikidata]
  2. ^ läs online, w1.c1.rada.gov.ua .[källa från Wikidata]