Valkrets

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Valkrets är ett geografiskt avgränsat område som har ett bestämt antal platser "mandat" i riksdagen beroende på hur många som bor i området.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Sveriges valkretsar. Motsvarar länens gränser, förutom i Västra Götaland, Skåne och Stockholm. Notera att den röda färgen i Stockholms län symboliserar kommunen Stockholm, som är egen valkrets.

Olika regler gäller för valkretsindelningen ifall det är riksdags-, landstings- eller kommunalval. För val till Europaparlamentet utgör hela landet en enda valkrets.

Riksdagsvalkretsar[redigera | redigera wikitext]

För riksdagsval sammanfaller oftast valkretsarna med länen, med undantag för Stockholms län, Västra Götalands län och Skåne län som är indelade i flera valkretsar. Valkretsarna till Sveriges riksdag är 29 till antalet och är som följer:

Landstingsvalkretsar[redigera | redigera wikitext]

Enligt vallagen (6 §) gäller följande regler för valkretsindelningen till landstingsvalen:

En valkrets bör utformas så att den kan beräknas få minst åtta fasta valkretsmandat. Den bör ha en sammanhängande gränslinje.

En del av en kommun får bilda en valkrets tillsammans med en annan kommun, en del av en annan kommun eller delar av andra kommuner, om valkretsen annars inte kan beräknas få minst åtta fasta valkretsmandat. En kommun får också delas in i två eller flera valkretsar, om man på så sätt kan uppnå en lämpligare valkretsindelning.

Kommunalvalkretsar[redigera | redigera wikitext]

För val till kommunfullmäktige i mindre kommuner utgör vanligtvis kommunen en valkrets, medan det i större kommuner och landsting finns möjlighet att ha flera valkretsar. Enligt vallagen (12 §) gäller följande regler:

Om en kommun har fler än 6 000 personer som har rösträtt, får kommunen delas in i två eller flera valkretsar. Om det finns fler än 24 000 som har rösträtt i en kommun eller om det för kommunen skall utses minst 51 fullmäktige, skall kommunen delas in i två eller flera valkretsar. En kommun som har färre än 6 000 personer som har rösträtt får delas in i två eller flera valkretsar endast om det finns synnerliga skäl för det.

Island[redigera | redigera wikitext]

Se Islands valkretsar

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Vallag (2005:837)