Valley of the T-Rex

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Valley Of The T-rex)
Valley of the T-Rex
Premiär2001
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb

Valley of the T-Rex är en amerikansk TV-dokumentär producerad av Discovery Channel 2001 (programmet har även sänts på Discovery Channel i Sverige). Programmet skildrar paleontologen Jack Horner när han med sitt forskarlag under en sommar gräver fram dinosauriefossil i Hell Creek Formation, och presenterar sin syn på dinosaurien Tyrannosaurus rex som en asätare istället för en jägare, som den ofta framställts i populärkulturen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Programmet visar hur Horner och hans forskarlag gräver fram flera nya dinosauriefossil som sedan transporteras till tillbaka till civilisationen. Horner redogör också skälen till att han tror att Tyrannosaurus var en utpräglad asätare, och inte kunde jaga egna byten. Horner anser att det inte finns några bevis för att Tyrannosaurus var ett rovdjur, utan att det bara är en förutfattad mening.

Horner påpekar i första hand att Tyrannosaurus hade proportionerligt små framben, och anser att de inte kunde hålla fast bytesdjur. Om Tyrannosaurus rörde sig snabbt och föll omkull, skulle frambenen inte vara tillräckliga för att dämpa fallet, och djuret skulle förmodligen slå ihjäl sig. Horner menar också att Tyrannosaurus hade små ögon och dålig syn, medan luktsinnet förefaller ha varit välutvecklat och skulle vara till stor nytta när det gällde att lukta sig till kadaver. Horner anser att Tyrannosaurus inte kunde springa, eftersom den hade längre lårben än skenben. Dinosaurier som var gjorda för att vara snabba och smidiga, såsom dromaeosaurierna, har däremot kortare lårben än skenben. Därför anser Horner att Tyrannosaurus var långsam. Horner anser också att Tyrannosaurus kraftiga käkar och tänder var specialiserade för att bita sönder skelettben på kadaver för att komma åt benmärgen.

Horner förklarar att han föreställer sig Tyrannosaurus som ett stort och tungt djur, med svart kropp och rött huvud. Han menar också att Tyrannosaurus utsödrade en förfärlig stank. Detta eftersom han menar att den måste ha varit ful och skräckinjagande för att lättare skrämma bort andra köttätare.

Om programmet[redigera | redigera wikitext]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Valley Of The T-rex har mötts av en del kritik sedan det visades. Bland annat att Horner inte ger rum åt forskare som hävdar att Tyrannosaurus var en jägare, eller bevis för att den kan ha varit det. Man har påträffat skelett efter växtätande dinosaurier som uppvisar bitmärken som kan ha åsamkats av Tyrannosaurus. Eftersom bitmärkena läkt måste växtätarna ha angripits när de ännu var i livet,[1] vilket tyder på att Tyrannosaurus jagade. Några studier tyder också på att Tyrannosaurus hade bra syn, tvärtemot än vad Horner hävdat.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Carpenter, Kenneth (1998). ”Evidence of predatory behavior by theropod dinosaurs”. Gaia 15: sid. 135–144. Arkiverad från originalet den 2006-01-11. https://web.archive.org/web/20060111033843/http://www.mnhn.ul.pt/geologia/gaia/9.pdf.  Arkiverad 19 juli 2011 hämtat från the Wayback Machine. ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 19 juli 2011. https://web.archive.org/web/20110719060017/http://www.mnhn.ul.pt/geologia/gaia/9.pdf. Läst 5 augusti 2012. 
  2. ^ Stevens K.A. (2006), "Binocular vision in theropod dinosaurs" Arkiverad 23 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine., Journal of Vertebrate Paleontology 26(2): p. 321-330.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]