Vals, Graubünden

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vals (kommun))
Hoppa till: navigering, sök
Vals
tyskaGemeinde Vals
Kommun
Vals Oktober 2012.JPG
Vals wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Surselva
Distrikt Surselva
Krets Lumnezia/Lugnez
Yta 152,73 km²[1]
Folkmängd 986 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 6,5 invånare/km²
Kommunkod 3603
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Vals 2014.png
Webbplats: http://www.vals.ch

Vals är en kommun i distriktet Surselva i den schweiziska kantonen Graubünden. Den omfattar övre delen av Valsertal, dalen som genomströmmas av Valser Rhein, vilken är ett av floden Rhens biflöden.

Som i så många andra delar av kantonen är näringslivet i Vals till stor del byggd på turism. Orten har bland annat gamla anor som kurort, och det finns ett modernt spa, som är byggt i anslutning till den varma källan St. Petersquelle. Från samma källa kommer också mineralvattnet Valser, som är en känd produkt.

Vid en folkomröstning 2014-04-14 sade en överväldigande majoritet av de röstande i Vals och den lilla grannkommunen St. Martin ja till en kommunsammanslagning som, under förutsättning att kantonsparlamentet ger sitt bifall, kommer att träda i kraft 2015.[3]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under högmedeltiden beboddes dalen av ett fåtal rätoromanska bönder. Omkring 1300 började walsertyskar bosätta sig i och snart dominera området, som sedan dess är en tyskspråkig bygd i en annars huvudsakligen rätoromansk region.

Den första kyrkan nämns 1451, men det kan ha funnits föregångare. Vals har förblivit en katolsk bygd

I januari 1951 drabbades byn av en lavinkatastrof, som stängde in 30 människor: 19 av dem dog, därav 14 barn. Även ett trettiotal djur dog i instängda ladugårdar.

Kulturskyddat walserhus i Vals' bykärna

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz: Uppgifter om befolkning i databanken
  3. ^ Kungörelse från kantonen om folkomröstningsresultatet