Varböld

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Abscess eller varböld
Klassifikation och externa resurser
Abscess
ICD-10 L02
ICD-9 682.9, 324.1
MedlinePlus 001353
MeSH engelsk

En varböld eller abscess (latin abscessus, av abscedere, bortgå, avsöndras) är en lokaliserad ansamling av var som kan förekomma i alla kroppsdelar, och som orsakas av en infektion.

Abscesser förekommer när en kroppsvävnad är infekterad och kroppen inte klarar av att hindra infektionen från att sprida sig. Vita blodkroppar dras till området och ansamlas i det infekterade området. Under denna process formas var, som består av vätska, döda och levande vita blodceller, död vävnad, samt bakterier eller andra kroppsfrämmande ämnen. Hud-abscesser är synliga, rödnade, upphöjda och smärtsamma. Abscesser i andra kroppsdelar är inte lika lätta att upptäcka, men kan leda till svåra komplikationer. Man kan upptäcka dem genom att utföra en SPECT med en vita blodkroppar märkta med radioisotoper av indium, det vill säga man tar bilder med en gammakamera på var dessa samlas, där finns det en infektion eller varböld[1].

Abscessen bör undersökas av läkare för att bestämma om kroppsfrämmande ämnen är orsaken, vilket kan kräva kirurgiskt ingrepp. Kirurgiskt dränage av abscessen kan behövas, och ofta ges antibiotikabehandling.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Abscess Localization Scan or Indium / Ceretec Scan”. Convenient Care and a Personal Touch. Diagnostic Imaging, P.C. http://diagnosticimagingpc.com/ni_abcess.htm. Läst 1 april 2013.