Vem satte dit Roger Rabbit

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Vem satte dit Roger Rabbit?)
För Game Boy-spelet, se Who Framed Roger Rabbit (Game Boy-spel).
Vem satte dit Roger Rabbit
(Who Framed Roger Rabbit)
Vem satte dit Roger Rabbit
Vem satte dit Roger Rabbit
GenreKomedi, fantasy, animerad
RegissörRobert Zemeckis
ProducentFrank Marshall
Robert Watts
ManusJeffrey Price
Peter S. Seaman
Baserad påWho Censored Roger Rabbit? av
Gary K. Wolf
SkådespelareBob Hoskins
Christopher Lloyd
Charles Fleischer
Stubby Kaye
Joanna Cassidy
OriginalmusikAlan Silvestri
FotografDean Cundey
KlippningArthur Schmidt
ProduktionsbolagTouchstone Pictures
Amblin Entertainment
Silver Screen Partners
DistributionBuena Vista Pictures Distribution
PremiärUSA 22 juni 1988 (USA)
Speltid104 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Budget$50,6 miljoner
Intäkter$329,8 miljoner
IMDb SFDb Elonet

Vem satte dit Roger Rabbit (engelska: Who Framed Roger Rabbit) är en amerikansk delvis animerad fantasy-komedi från 1988 i regi av Robert Zemeckis. Filmen utspelar sig år 1947 i ett alternativt Los Angeles, där tecknade figurer interagerar med människor. Filmen hade biopremiär i USA den 22 juni 1988.[1]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmdirektören R K Maroon har bekymmer med sin största tecknade stjärna, kaninen Roger Rabbit, som börjat spela dåligt och glömma sina repliker. Han misstänker kärleksbekymmer och anlitar den hårdkokte och försupne privatdetektiven Eddie Valiant för att skugga Roger Rabbits hustru, Jessica. Eddie hatar tecknade figurer sedan en sådan dödade hans bror, men åtar sig uppdraget för att han behöver pengar för att betala av en skuld.

Valiant upptäcker att Jessica tycks ha en affär med skämtfabrikanten Marvin Acme. När Roger Rabbit får veta detta blir han helt förkrossad och morgonen därpå hittas Acme mördad. Allt tyder på att Roger är den skyldige och Eddie tror att fallet är avslutat för hans del. Men på kvällen dyker Roger Rabbit upp i hans lägenhet och lyckas övertyga Eddie om att han är oskyldig. Tillsammans ger de sig ut på ett hejdlöst äventyr för att ta reda på vem som egentligen ligger bakom. Eddie upptäcker i en journalfilm att innan Acme mördades så såldes Pacific Electric Railway till ett företag med namnet Cloverleaf Industries...

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Vem satte dit Roger Rabbit är samproducerad av Disneybolaget Touchstone Pictures och Steven Spielbergs filmbolag Amblin Entertainment. Filmen kombinerar animerade figurer och skådespelare och är baserad på Gary K. Wolfs roman Who Censored Roger Rabbit?.

Vem satte dit Roger Rabbit är unik på så sätt att det är enda gången på film som figurer från konkurrerande animationsstudior som Musse Pigg och Snurre Sprätt respektive Kalle Anka och Daffy Anka förekommer samtidigt och interagerar med varandra, en så kallad crossover. Warner Bros. som äger Snurre och Daffy gick med på att låta dem vara med i filmen på villkor att de skulle ha exakt lika mycket skärmtid som Musse och Kalle. Filmskaparna valde därför att låta figurerna vara med i samma scener.

I filmen, som utspelar sig år 1947, så tittar Roger och Eddie på Långbens kortfilm Jan Långben gymnastiserar, som dock inte släpptes förrän 1949.[2]

Filmen vann tre Oscar, för bästa klippning, bästa ljudeffekter och bästa specialeffekter. Chefsanimatören Richard Williams erhöll dessutom en Special Achievement-Oscar för sitt arbete med filmen.

År 1989 uppföljdes filmen med tre kortfilmer, Roger Rabbit shorts.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

  • Bob Hoskins - Eddie Valiant, en hårdkokt och försupen privatdetektiv som hatar tecknade figurer men som ändå blir indragen i ett drama mellan sådana
  • Christopher Lloyd - Domare Doom, en domare som har uppfunnit ett sätt att göra sig av med tecknade figurer på
  • Joanna Cassidy - Dolores, Valiants flickvän och servitris på Valiants stambar
  • Charles Fleischer - Roger Rabbit, en skojfrisk tecknad kanin som blir anklagad för ett mord som han inte begått (röst)
  • Stubby Kaye - Marvin Acme, äger Acmes leksaksfabrik
  • Alan Tilvern - R.K. Maroon, ägare till, och chef för, Maroon Cartoons
  • Richard LeParmentier - Lt. Santino
  • Lou Hirsch - Baby Herman, en femtioårig bebis (röst)
  • Kathleen Turner (dialog) och Amy Irving (sång) - Jessica Rabbit, Rogers hustru och ingen kanin som namnet antyder
  • Charles Fleischer - Taxibilen Benny/Greasy/Psycho (röst)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Vem satte dit Roger Rabbit?”. Disneyania. 2 april 1988. http://www.d-zine.se/filmer/rogerrabbit.htm. Läst 20 augusti 2016. 
  2. ^ ”Vem satte dit Roger Rabbit”. Magic Movies - Disneyfilmsidan. http://www.magicmovies.se/film.asp?id=67#triv. Läst 3 augusti 2020. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]