Verbalinspiration

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rembrandts Evangelisten Matteus inspirerad av en ängel

Verbalinspiration är tanken att Bibeln, Koranen eller annan helig skrift är inspirerad av Gud ord för ord, det vill säga mer eller mindre dikterad.

Medan verbalinspiration av Bibeln är en ganska ovanlig bibelsyn bland kristna, är tanken att Gud dikterat Koranen en bärande del av den muslimska tron. Till skillnad från Bibeln, som utgör en samling skrifter av olika karaktär, med olika stil och skrivna av olika personer, är Koranen en samling kortare eller längre texter som Muhammed anses ha fått höra direkt av Gud. Ordet "Koranen" (al-Quran) betyder "recitationen", och muslimer anser att den arabiska texten är en fullkomlig nedteckning av en bok som finns i himlen.

På samma sätt finns enligt Islam ytterligare tre heliga böcker i himlen: Tawrat, som uppenbarats för Mose, Zabur, som uppenbarats för David och Injil, som uppenbarats för Jesus. Dessa tre uppenbarelser har dock bara blivit nedtecknade fragmentariskt, och det är bara delar av dem som finns bevarade i Pentateuken, Psaltaren och evangelierna i Bibeln.

Inom Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga anses Mormons bok vara tillkommen genom en kombination av verbalinspiration och översättning.

Se även[redigera | redigera wikitext]