Vestindisk Pakhus

Vestindisk Pakhus
Vestindiske Pakhus, sett från Holmen
Vestindiske Pakhus, sett från Holmen
PlatsToldbodgade 40, Köpenhamn
AnvändningTidigare lagerhus
Idag museum
Färdigställd1781
ByggherreDanska Västindiska Kompaniet
ArkitektCaspar Frederik Harsdorff.

Vestindisk Pakhus är en dansk lagerbyggnad i Köpenhamn.

Byggnaden uppfördes för Danska Västindiska Kompaniet och blev klar 1781, den ritades av Caspar Frederik Harsdorff.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Vestindisk Pakhus är av samma grundtyp som Caspar Frederik Harsdorffs först byggda lagerhus i Köpenhamn, men drygt till hälften så långt. Byggnaden har bärande ytterväggar av röd tegelsten och en bärande längsgående skiljevägg, vilken är genombruten av valvbågar. Byggnaden har fem fulla våningar, ett mindre plan samt två vindsvåningar. Den saknar fasaddekorationer. Packhuset hade en hisskonstruktion. Huset är ett byggnadsminnesmärke.

Kungarummet[redigera | redigera wikitext]

På den översta vindsvåningen i husets norra del ligger ett direktionsrum, som kallades "kungarummet". Enligt en sägen följde Frederik VI slaget vid Köpenhamn 1801 från ett rum på åttonde våningen i lagerhuset, men denna uppgift har aldrig kunnat bekräftas. Historien är också tämligen osannolik, eftersom det skulle ha varit svårt att se annat än röken från striden, men myten har gett namn åt detta direktionsmötes för Danska Västindiska Kompaniet. Rummet är idag bevarat som det var när byggnaden invigdes, förutom att tapeten ersatts av en kopia. Tapetens motiv är guavablad och -bär, med anspelning på att guavarom importerades från Västindien. Eftersom man fik guavarom från Västindien. I rummet finns tolv stolar, som också anses ha ritats av Caspar Frederik Harsdorff. Ovanför fönstret finns inskriften: "Intet godt uden møje".

Den Kongelige Afstøbningssamling[redigera | redigera wikitext]

I de tre nedersta våningarna är Den Kongelige Afstøbningssamling inrymd, och i våningarna ovanför finns kostymer från Det Kongelige Teaters uppsättningar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är baserad på artikeln Vestindisk Pakhus på danskspråkiga Wikipedia, som hänvisar till Jørgen Sestoft: Arbejdets bygninger i Hakon Lund (redaktör): Danmarks Arkitektur), Köpenhamn 1985, ISBN 87-00-94834-9, samt Anders Monrad Møller: Tolv stole og en uudryddelig myte i ZISE, Told- og Skattehistorisk Tidsskrift 1992, som referenser.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]