Villa Kassman

Från Wikipedia
Villa Kassman, 1930.

Villa Kassman är en byggnad på Storholmen, Lidingö kommun, en stor stenvilla med anlagda vattendammar (fasthetsbeteckningen Storholmen 1:2) som uppfördes av bankir Gunnar Kassman (1878–1970) genom en ombyggnad av ett ursprungligt stenhus som uppfördes i början på 1910-talet. Villan och trädgården med tillhörande flygelbyggnader avspeglar en svunnen epok i början av 1900-talet då det var vanligt att förmögna stockholmare köpte hela öar i Stockholms skärgård och uppförde stora sommarresidens. Kassman använde villan enbart som sommarbostad. Hans ordinarie bostad var en lägenhet på Kungsgatan 12 i Stockholm.[1][a]

Där Kassmans villa ligger idag uppförde punschfabrikören Edward Cederlund (d. 1909) ursprungligen en knuttimrad villa i Schweizerstil 1883 ritad av arkitekt, professor Magnus Isaeus. Cederlund förvärvade Storholmen med kringliggande öar 1881 för 20.000 riksdaler av Nils Albrecht Stephan von Höpken, innehavare av Frösviks och Bogesunds säterier. I årlig avgäld skulle dessutom den nya ägaren ge stamhemmanet, d.v.s Frösvik, en tunna säd, hälften råg och hälften korn. Cederlund tillträdde i mars 1882 och en ny sommarbostad stod färdig 1883.

Olika ekonomibyggnader uppfördes samtidigt med Cederlunds trävilla och ön började så smått omvandlas från en ö med orörd skärgårdsnatur till en park med stensatt strandkant och anlagda gångvägar. Cederlunds trävilla revs runt 1910 och ersattes av hans son, som fortsatte med sin fars punschfabrikation, med en mindre byggnad i sten som senare byggdes om och kompletterades av Gunnar Kassman som förvärvade fastigheten 1917.

Arkitektduon Josef Östlihn och Albin Stark ritade ombyggnaden vilken utformades efter svenska klassicistiska 1700-talsförebilder till en slottsliknande herrgård. Trädgårdsdirektören Enoch Cederpalm anlitades för att skapa en slottsträdgård med Sollidens trädgård på Öland som förebild och hade tre olika dammar med vattenspel. Skog röjdes för fri utsikt ända ner mot vattnet. Huvudbyggnaden hade 24 rum. I flyglarna som var förenade med huvudbyggnaden via loggior med platta tak, inrymdes gästvåning, teater, danssalong och bostadsutrymmen för tjänstefolket. Konstnären Knut Lundström målade samtliga tak- och väggdekorationer och fick även formge ett flertal keruber för dörrspeglar i byggnaden. Skulptören Carl Fagerberg uppförde en monumental öppen spis i kolmårdsmarmor som pryder ett av rummen.

Gunnar Kassmans bankirfirma gick i konkurs i början av 1920-talet och Storholmen togs då över av Aktiebolaget Kreditinstitutet där Kassman var en av delägarna. Det blev startskottet för omvandlingen av Storholmen från en privat ö med enstaka invånare till en ö med många fritidshusägare. 1924 upprättades en styckningskarta för hela egendomen och året därpå började Kreditinstitutet avsöndra tomter. I mars 1925 registreras de första 125 avsöndringarna av tomter och 1930 fanns 130 bebyggda fastigheter, främst för sommarboende. Ägarna skänkte viss mark för allmänna platser såsom vägar, bryggor och väntpaviljonger men i regel gick tomterna ända ner till vattnet. Därmed blev nästan hela ön privat mark där allmänheten inte kunde lägga till med båt eller bada.

Under 1930-talet omvandlades Kassmans villa till pensionat. När andra världskriget bröt ut hyrdes huset ut till Sovjets ambassad för att användas som sommarnöje av ambassadören Aleksandra Kollontaj. Under denna tid vansköttes både själva villan och trädgården och år 1949 sålde Gunnar Kassman fastigheten till apotekaren Tesch. Köpet gick dock tillbaka redan samma år efter det att en läkare bedömt Tesch som sinnesförvirrad. På 1950-talet stod villan mestadels tom och både huset och trädgården förföll ytterligare. 1962 såldes fastigheten till fabrikören Ingvar Frithiof som med sin familj använde villan som sommarbostad under drygt 30 år.

Idag kallas byggnaden med tillhörande dammar och trädgård, av Storholmsborna för ”slottet”.[b] Huset är mycket förfallet, men har varit föremål för eventuell restaurering och kulturminnesmärkning.[2][3] 2021 såldes fastigheten till fastighetsutvecklaren Tobias Appelö för 22 miljoner kronor.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Anmärkningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Andra välkända sommarresidens från tidigt 1900-tal i Stockholms skärgård är Ivar Kreugers sommarbostad på Ängsholmen, Vindö NO, Kurt Heineckes stenvilla från 1918 på Lökholmen vid Sandhamn, Wilhelm Rönströms stora sommarvilla på Finnhamn, uppförd 1915, som idag fungerar som vandrarhem, Villa Högudden på Lidingö ursprungligen uppförd 1876 av fastighetsmäklaren Magnus Neijber, om- och tillbyggd 1895 av läkaren och professorn Ragnar Bruzelius samt Villa Söderås på Lidingö uppförd 1912 som sommarbostad av civilingenjören och ekonomidirektören Carl L. Laurin, verksam inom bokförlaget P.A. Norstedt & Söner.
  2. ^ Benämning "slottet" har förmodligen myntats av öborna själva men har inget belägg i fastighetens funktion. En mer korrekt benämning borde vara Villa Kassman i enlighet med de större privatvillor som uppfördes i början av 1900-talet som ofta döptes efter den ägare som uppförde huset. Kassmans fastighet har aldrig haft funktionen av ett slott eller herresäte.