Villa Villekulla

Villa Villekulla
Huset som användes i TV-serien från 1960-talet
Första framträdandePippi Långstrump (1945)
LandSverige Sverige
TypVilla
FigurerPippi Långstrump
Lilla gubben
Herr Nilsson
SkapareAstrid Lindgren

Villa Villekulla kallas en villa som förekommer i Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump. Där bor Pippi Långstrump tillsammans med apan Herr Nilsson och hästen.

Karaktäristiskt för huset är att det är färgstarkt och lutar. I trädgården finns ett ihåligt träd, ur vilket man kan plocka sockerdricka. I grannhuset bor Pippis vänner, syskonen Tommy och Annika Settergren som brukar besöka Villa Villekulla nästan dagligen.

Skildringar[redigera | redigera wikitext]

Huset i TV-serien och de två spelfilmerna av Olle Hellbom[redigera | redigera wikitext]

Huset som användes i filmatiseringarna byggdes antagligen 1902 och fungerade först som förvaltarbostad och sedan förråd vid dåvarande Gotlands regemente (P 18). Det pyntades med grälla färger och andra detaljer för att passa in på beskrivningen av Villa Villekulla i böckerna. Efter inspelningarna räddades huset från rivning. Det placerades på en stor släde och flyttades några kilometer bort till nöjesparken i Kneippbyn.

Interiörscenerna i Villa Villekulla byggdes upp och spelades in i en filmstudio nära Skå-EdebyEkerö. Man har försökt återskapa dessa interiörer så exakt som möjligt inne i huset som står i Kneippbyn.

Den övergivna tomten återfinns på Kung Oscars väg i Visby, bakom en syrenhäck i skogsbrynet ca 150 m sydöst om minnesstenen Oscarsstenen. Några äppelträd finns kvar på tomten men inte grinden, staketet, sockerdricksträdet eller den lada som stod bredvid huset.

Huset i Astrid Lindgrens värld[redigera | redigera wikitext]

Villa Villekulla i Astrid Lindgrens värld, Vimmerby, sommaren 2009.

Sommaren 2009 hade Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby premiär för en ny Villa Villekulla som är inspirerad av illustrationerna av Ingrid Vang Nyman i Pippi-böckerna.[1] Miljön omfattar även en anlagd sjö där Pippi Långstrumps far Efraim Långstrump seglar fartyget Hoppetossa.[1] Förutom det visuella så är miljön anpassad för lek och det finns plats för cirka 1 500 åskådare vid teaterföreställningar.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]