Vinbergssnäcka

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vinbergssnäcka
Helix pomatia (Dourbes).jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Blötdjur
Mollusca
Klass Snäckor
Gastropoda
Ordning Lungsnäckor
Pulmonata
Familj Storsnäckor
Helicidae
Släkte Helix
Art Vinbergssnäcka
Helix pomatia
Vetenskapligt namn
§ Helix pomatia
Auktor Linné, 1758
Hitta fler artiklar om djur med

Vinbergssnäcka (Helix pomatia) är ett blötdjur i klassen snäckor. Den har ett spiralvridet skal som hos en fullvuxen snäcka har en diameter på 3,8-5 centimeter och fyra eller fem spiralvarv.[1] Skalet är brunaktig till grågulaktig i färgen.

Namnet anspelar på snäckans ursprungliga miljö i de mellaneuropeiska "vinbergen" [2].

Vinbergssnäckan kan odlas för att ätas. Dess ursprungliga utbredningsområde är centrala och sydöstra Europa, men den har med människan senare spridits även utanför detta.[1]

Till de nordligare delarna av Europa har den troligen införts från sydligare trakter som en delikatess. Den serveras vanligen under beteckningen sniglar. Vinbergssnäckan är Sveriges största landsnäcka och förekommer på flera ställen i södra och mellersta Sverige.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Vinbergssnäckan är en växtätare och förekommer främst på skuggiga ställen. Den kan stänga till öppningen till sitt skal genom att utsöndra ett speciellt ämne som stelnar i kontakt med luft. Detta skyddar snäckan mot uttorkning under övervintringen och då det är mycket torrt om sommaren. Snäckorna är hermafroditer, det vill säga en individ är både hane och hona, men för att bli befruktade byter snäckorna spermier med varandra. Äggen läggs i marken.

Helix pomatia
Vinbergssnäckan lägger ägg i komposten
Helix pomatia

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Animal Diversity Web Helix pomatia
  2. ^ Isaksson, Isak. ”Naturskyddsföreningens blogg - Vinbergssnäckan Lisa”. http://blogg.naturskyddsforeningen.se/isak/2011/06/13/vinbergssnackan-lisa. Läst 16 juli 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]