Vinkelhaken 9

Vinkelhaken 9

Vinkelhaken 9 är en kontors- och affärsfastighet i hörnet av Drottninggatan 78 och Kungsgatan 52 i stadsdelen Norrmalm i centrala Stockholm.

Nuvarande byggnad restes 1913-15 på uppdrag av Stockholms Handelsbank genom dotterbolaget Filia. För utformningen av kontors- och modehuset stod arkitekten Erik Josephson som vid denna tid var något av en specialist på bankhus i Stockholm. Han hade några år tidigare ritat bankens huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan 4.

Josephson ritade ett närmast modernistiskt utformat affärshus. Fasaderna upptas av stora fönsterytor i burspråk med blyspröjsar och kröns med ett valmat tak med högt takfall (vilket tidigare var klätt i rött tegel och koppar). Husets puts är genomfärgad och kontrasterar med fasadens arkitektoniska skulpturer i natursten. Huset är rest på en stomme av järnbalkar med pelare som kring-gjutits med betong.

Bankens avdelningskontor var inrett med geometriskt indelade partier i marmor och kalksten under ett enklare välvt tak. I huset huserade också länge Carl Axel Pettersson herrekipering.[1] [2]

Byggnaden har genom åren genomgått ett flertal ombyggnader och bevarar idag mycket lite av sin ursprungliga karaktär invändigt. Byggnaden är blåmärkt[3] av Stockholms stadsmuseum vilket är den högsta klassen och innebär att byggnadens kulturhistoriska värde motsvarar fordringarna för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ SSM - Stockholms Adresskalender Arkiverad 8 mars 2011 hämtat från the Wayback Machine.
  2. ^ Firman Carl Axel Pettersson på Kungsgatan 52 bildades 1908 och 1929 ombildades företaget till Carl Axel Pettersson AB. Från 1960 låg ekiperingen i Skattehuset på Götgatan.
  3. ^ Fastighetsägaren Axfast - Vinkelhaken 9[död länk]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]