Virginia Oldioni di Castiglione

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Virginia Oldioni di Castiglione

Virginia Oldoini, grevinna di Castiglione, (Virginia Elisabetta Luisa Carlotta Antonietta Teresa Maria), född 22 mars 1837 i Florens, död 28 november 1899 i Paris, var en italiensk grevinna, känd för sitt förhållande med kejsar Napoleon III av Frankrike. Hon är också en välkänd personlighet inom den tidiga fotografikonstens historia.

Hon var dotter till den toskanska markisen Filippo Oldoini och Isabella Lamporecchi, och gifte sig 1854 med greve Francesco Verasis di Castiglione. Hon var kusin till Camillo di Cavour, och inför sin resa till Paris 1855 hade hon fått uppdraget att som italiensk agent övertala Napoleon III av stödja Italiens enande. Hon inledde 1856 ett ettårigt förhållande med Napoleon III, vilket gjorde henne berömd och fick hennes make att separera från henne. Hon lyckades med sitt uppdrag att få honom att stödja Italiens enande, då han uppskattas ha övertalats till denna hållning på grund av henne. Efter att relationen med Napoleon III avslutats återvände hon 1857 till Italien, men reste tillbaka till Paris samma år.

Hon var en av den internationella europeiska societetens mest berömda gestalter under sin tid och berömd för de spektakulära entréer i effektfulla kostymeringar hon gjorde vid kejsarhovets maskeradbaler: särskilt omtalade var hennes kostym som Hjärter Dam. Hon är också berömd inom fotografikonstens historia: hon hade ett långvarigt samarbete mot hovfotografen Pierre-Louis Pierson, och blev ett av tidens mest kända fotografimodeller genom sin överenskommelse med honom om att fotografera sig i alla sitt livs olika skeenden: hon var modell för bortåt 700 fotografier. År 1871, under det Fransk-preussiska kriget, mötte hon Otto von Bismarck och övertalade honom att inte ockupera Paris.

Hon tillbringade de sista åren av sitt liv i en lägenhet utan speglar, för att slippa se sitt åldrande, och beskrivs som mentalt skör.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia