Visual novel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Typiskt upplägg av en visual novel, med en namnruta och dialogruta i förgrunden, en statisk figursprite, och en bakgrundsbild.

Visual novel (ビジュアルノベル bijuaru noberu?, "visuell roman"), ofta förkortat VN, är en datorspelsgenre som främst utvecklas i Japan. Genren kännetäcknas av låg interaktivitet, ofta statiska figursprites och bakgrunder, samt stort fokus på spelets figurer och berättelse. Ofta handlar berättelserna om att bygga upp relationer med andra figurer, men det finns visual novel-berättelser av alla genrer.

Utgivning utanför Japan[redigera | redigera wikitext]

Medan vissa visual novels, som Ever 17: The Out of Infinity (KID) och Ace Attorney-serien (Capcom), har släppts officiellt utanför Japan, finns majoriteten endast att tillgå officiellt på japanska. För icke-japanskspråkiga visual novel-spelare finns det hemgjorda översättningar av många visual novels, gjorda av fanöversättningsgrupper; Remember 11: The Age of Infinity (översatt av TL Wiki) och Fate/stay night (översatt av Mirror Moon) är exempel på sådana visual novels.

Utöver japanska visual novels finns det även visual novels ursprungligen skrivna på andra språk, oftast engelska. Sådana kallas ibland OELVN, vilket är en förkortning för "original English language visual novel".[1] Dessa är inte alls lika vanliga som sådana skrivna på japanska, och är oftast amatörprojekt, till skillnad från japanska visual novels som ofta är kommersiella. Exempel på icke-japanska visual novels inkluderar Analogue: A Hate Story (Christine Love) och Dysfunctional Systems (Dischan Media).

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://kineticliterature.com/the-meaning-of-oelvn/