Vitézorden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Vitézordens ordenstecket

Vitézorden (Vitézi Rend, ung. Hjältarnas orden) var en ungersk orden bildad 1920 av riksföreståndaren amiral Miklós Horthy (riddare av Serafimerorden), sedan kung Karl IV av Ungern förhindrades att ta sitt land i besittning. Orden bestod av tre delar, den ärftliga titeln "vitéz", dubbning och en landförläning och erhölls av dem som fått utmärkelse för tapperhet i strid.

Orden förlorade sin ställning som statsorden 1944, och titeln "vitéz" får enligt ungersk lag av 1947 inte användas i Ungern. 1953 revitaliserades orden för att tillvarata de ärftliga anspråken. Vitézorden erkändes 1962 av I.C.O.C. (International Commission for Orders of Chivalry), men sedan 2004 inte formellt som en riddarorden utan som en sammanslutning av ridderlig karaktär, grundad av en stat. Organisationen leds idag av HKKH vitéz József Árpad von Habsburg, ärkehertig av Österrike, prins av Ungern och Böhmen, vars farfars far var den siste palatinen (vicekungen) av Ungern.

Rätt till medlemskap är ärftlig för kategorierna vitéz ("riddare") och Vitézi Rend nemzetvédelmi tagok (medlem utan tapperhetsmeritering, "ledamot"). Hedersmedlemskap berättigar inte till ärftligt medlemskap eller titeln vitéz.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]