Volkswagen Kübelwagen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
VW Kübelwagen
Interiör

Volkswagen Kübelwagen, (Efter kübel, balja) är en bilmodell från Volkswagen som tillverkades under åren 1938-1945.

Bilen tillverkades i flera varianter, bl.a Typ 62 och Typ 82. En typmodell nummer 157 var utrustad för att kunna köra på järnvägsskenor. På grund av bränsleknapphet utrustades ett antal bilar med gengasanläggning. Några svagheter som kom fram under fälttåget i Polen var att bilen inte kunde köra sakta nog, och att framkomligheten i terräng inte var tillräcklig. Bilen utrustades med nedväxlingshus på bakaxeln, något som fanns kvar på VW Transporter till och med 1967 års modell. Med nedväxlingshusen på bilen ökade markfrigången med ca. 70 mm., och hastighetskravet kunde uppfyllas, min 4 km/tim, den hastighet fotfolk har i terräng.

Totalt tillverkades ca 38 000 exemplar under andra världskriget. I förhållande till US-jeepen så var det inte så många, den tillverkades i ca 600 000 exemplar.

Kübelwagen har kommit att bli ett ord i tyskan för ett mindre militärt terrängfordon och används till vardags på en rad modeller som har använts av den tyska militären, till exempel Volkswagen Typ 181 och Volkswagen Iltis. Officiellt namn är det däremot inte på dessa modeller.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]