Vores Øl

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Öletiketten.

Vores Øl (danska för Vårt öl) presenterades som det första öppen källkods-ölet. Numera även känt som Free Beer. Receptet på ölet publiceras under en Creative Commons-licens. Ölet skapades av studenter vid IT-universitetet i Köpenhamn tillsammans med konstkollektivet Superflex som ett sätt att visa på hur konceptet med öppen källkod kan användas i den fysiska världen. Studenterna bryggde först en omgång på 100 liter, kallad 'version 1.0', av det mörka ölet till skolkafeterian, designade etiketter och publicerade receptet.

Användbarheten hos det ursprungliga receptet[redigera | redigera wikitext]

Nästan genast började många hembryggare klaga på kvalitén på receptet och många postade i en tråd på Slashdot[1]. De vanligaste klagomålen var att det inte stod hur mycket vatten det skulle vara i mäsken, vilken sorts jäst som skulle användas, vilken sorts öl det var (förutom mörkt), om humle skulle tillsättas för smakens skull, jästemperatur och hur ölet var tänkt att smaka. Flera personer sa att om receptet var källkod hade det inte gått genom en kompilering.

Rasmus Nielsen, en av utvecklarna av ölet, sa att ölet var ett medium för meddelandet om de "dogmatiska föreställningar om copyright och intellektuella tillgångar som dominerar vår kultur"[2] Han erkände också att gruppen inte var så bra på öl och att deras bryggningskunskaper var begränsade. Eftersom det är ett öppet recept uppmuntras rättelser och vidareutveckling av receptet.

Recept på Vores Øl[redigera | redigera wikitext]

Receptet kommer från den officiella hemsidan från september 2005 men många andra varianter finns.

Receptet ger cirka 85 liter öl med ungefär 6 volymprocent alkohol.

Maltextract[redigera | redigera wikitext]

Fyra sorters mältat korn används:

Malten krossas och läggs i 55–60 °C vatten i 1–2 timmar.

Mäsken filtreras och vätskan innehåller då ungefär 10 kg maltextrakt.

Smak och socker[redigera | redigera wikitext]

Kokas upp maltextraktet i en stor kastrull med 'Hallertauer NB'-humle och cirka 70 liter vatten.

Tillsätt guaranabönorna och sockret efter en halvtimme.

Låt sjuda i cirka en timme, stäng sen av värmen. Tillsätt Tettnang-humlen och låt stå 10 minuter. Filtrera och kyl ner i en sluten behållare.

Jäsning[redigera | redigera wikitext]

Tillsätt jäst och jäs ölet i rumstemperatur i ungefär två veckor.

Dekantera ölet då det är färdigjäst och tillsätt 4 g socker per liter och lite av jästen från bottensatsen. Tappa sedan över på flaskor.

Låt stå i rumstemperatur 8-10 dagar för efterjäsning.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]