Waldsiedlung

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Waldsiedlung
Brandenburg-kliniken

Waldsiedlung är ett bostadsområde som utgör en stadsdel i utkanten av Bernau bei Berlin cirka 20 km nordost om Berlin. Området uppfördes på 1950-talet som ett exklusivt inhägnat och bevakat bostadsområde för medlemmarna i DDR:s högsta partikretsar. Området kallas ibland Waldsiedlung Wandlitz efter den närbelägna orten Wandlitz, som dock ligger i en annan kommun.

I Waldsiedlung bodde de höga partifunktionärerna inom Tysklands socialistiska enhetsparti (SED) fram till murens fall 1989. Idag används området främst av flera vårdinrättningar, bland annat rehabiliteringsverksamhet, en neurologisk klinik och en barnklinik samt två äldreboenden.

"Volvograd"[redigera | redigera wikitext]

Waldsiedlung fick smeknamnet Volvograd under 1980-talet då man började använda Volvo-limousiner för DDR-topparna, en ordlek med namnet Volvo och "grad" vilket på flera slaviska språk betyder stad eller borg, samt en lek med ortnamnet Volgograd (en stad i dåvarande Sovjetunionen). I förmånerna av att tillhöra SED:s toppskikt brukade det ingå en tjänstebil av märket Volvo 264TE varför stadsdelen av de kringboende skämtsamt kallades för just "Volvograd". Volvo var annars en bil som var helt ouppnåelig för vanliga invånare i DDR som efter årslånga väntetider fick hålla tillgodo med en enkel Trabant.

Kända invånare[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Waldsiedlung (Bernau bei Berlin)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]