Wenche Myhre

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wenche Myhre
WenckeMyhreErfurt042009.jpg
Wenche Myhre 2009
Födelsenamn Wenche Synnøve Myhre
Född 15 februari 1947 (68 år)
Bakgrund Kjelsås, Oslo, Norge
Genre(r) schlager, revy
År som aktiv 1960–

Wenche Synnøve Myhre, född 15 februari 1947 i Kjelsås, Oslo, är en norsk sångerska och underhållare som spelat in ungefär 700 skivor i sju länder på fem olika språk[källa behövs]. Hon dubbades till Riddare av Sankt Olavs Orden 2004.

Wenche Myhre skivdebuterade redan som 13-åring och blev Norges första "teenager" (tonårsidol), som det hette på den tiden. Wenche-hysterin präglade hela landet, hon blev enormt populär. Innan hon hunnit fylla 18 år hade hon haft åtta plattor på den norska Tio-i-topp-listan, spelat Dorothy i musikalen Trollkarlen från Oz, och haft tre stora filmroller bl.a. Elskere 1963, där hon spelade en rullstolsburen flicka.

Sin första guldskiva i Norge fick hon för låten Gi meg en Cowboy til mann 1963. Det kom att bli många storsäljare genom åren. 1966 sjöng hon Norges officiella låt till skid-VM, Vinter og sne som också blev en stor framgång. Hennes Du og jeg og vi to är Norges mest sålda singelplatta genom tiderna.

I mitten av 1960-talet lanserades hon i Tyskland där hon gjorde kometkarriär (under namnet Wencke Myhre). Fortfarande är hon en av Tysklands populäraste artister. 1974 gjorde hon sin första egna TV-show i tysk TV, Das ist meine Welt. Wenche har gjort karriär i sju länder på fem olika språk. I Sverige har hon fått en bred publik, främst genom sitt samarbete med Povel Ramel. Povel och Wenches tidiga rap Jag diggar dig är en klassiker som föddes i PoW show II 1974.

Hon har gjort det mesta som går att göra på scen, ingen genre är henne främmande. Hon har spelat revy med Dizzie Tunes, gjort egna krogshower i flera länder, deltagit i Eurovision Song Contest och tävlat både för Norge och Tyskland. 1989 spelade hon huvudrollen som den godhjärtade glädjeflickan Charity i musikalen Sweet CharityChat Noir i Oslo.

Tillsammans med de svenska schlagerartisterna Lill-Babs och Siw Malmkvist fick hon en stor framgång med en show på Hamburger Börs i Stockholm 1995. Stor succé blev det också när Wenche slog sig samman med Gitte Henning och Siw Malmkvist för en gemensam show i Berlin 2003. Showen har nu spelats för utsålda hus i tre år.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Hon gifte sig 1969 med Torben Friis-Møller och de fick tre barn. Mellan 1980 och 1991 var hon gift med filmregissören Michael Pfleghar. Numera är hon sambo med dirigenten Anders Eljas.

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]