Werther-effekt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Werther-effekt (även benämnt självmordssmitta eller klustersjälvmord) kallas det fenomen som uppstår när en, oftast känd, persons självmord får till följd att andra begår självmord, ofta på liknande sätt.

Termen Werther-effekt kommer från huvudpersonen i Johann Wolfgang von Goethes roman Den unge Werthers lidanden från 1774. Bokens huvudperson plågas av olycklig kärlek och begår självmord genom att skjuta sig. Det rapporterades att många unga män tog livet av sig på samma sätt efter att boken blivit en storsäljare.

Fenomenet kan uppstå på en skola, en arbetsplats, eller i samhället i stort. Bland annat påstås att många begick självmord efter att Kurt Cobain, sångare i rockgruppen Nirvana, i april 1994 tagit livet av sig, något som dock ej har gått att bevisa. Vetskapen om detta fenomen är viktig för media när det gäller hur man ska gå till väga i rapportering av till exempel kända personers självmord. På grund av detta finns det i vissa länder särskilda policies för journalister vad gäller rapportering om självmord.

Även antalet trafik- och flygolyckor ökar efter att ett självmord rapporterats på löpsedlarna. Enligt sociologen David Phillips beror detta på Werthereffekten, då en stor del av olyckorna egentligen är förtäckta självmord.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Robert Cialdini, Påverkan, Liber, 2005, ISBN 978-91-47-07539-3

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]