Whitechapel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Royal London Hospital

Whitechapel är en stadsdel (district) i London Borough of Tower Hamlets i östra London, England, uppkallad efter ett vitkalkat kapell som numera är försvunnet.

I Whitechapel finns bland annat Whitechapel Art Gallery, i huvudsak specialiserad på modern konst och Royal London Hospital.

Tunnelbanestationen Whitechapel i samma stadsdel, trafikeras av District line och Hammersmith & City line.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Liksom flera andra sockendistrikt i Londons East End blev Whitechapel under 1800-talet hemvist för en stor majoritet judiska immigranter från Polen, Tyskland och Ryssland, liksom irländare som flytt undan hungersnöden på Irland. Delar av Whitechapel uppvisade därför under 1800-talet och tidigt 1900-tal en avsevärd slum, karakteriserad av fattigdom, trångboddhet och social misär.

Även idag befolkas området av en stor andel immigranter från Asien och Mellanöstern[källa behövs], och det tillhör därmed de mest tydligt mångkulturella delarna av London. Den största gruppen har rötterna i Bangladesh. I Whitechapel finns också East London Mosque och moskéförsamlingen grundades redan 1910 och dagens moské stod klar 1985, sedan 2004 finns även London Muslim Centre i anslutning. I närheten ligger även Altab Ali Park.

Jack Uppskäraren[redigera | redigera wikitext]

Whitechapel är känt för de redan i sin tid mycket uppmärksammade mord som begicks där av den så kallade Jack Uppskäraren hösten 1888; idag kan man gå på särskilda "Ripper tours" i området.