Wienerbröd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett wienerbröd med äppelfyllning

Wienerbröd är ett bakverk som i grunden består av wienerdeg – en deg med inkavlat matfett som blir luftig och frasig vid bakning. Bakfettet läggs först i ett tjockt lager på degen som sen vikes och kavlas, vanligen i "tre treslag" vilket ger 27 fettlager (3*3*3=27). Det påminner om smördeg, som dock i motsats till wienerdegen inte innehåller någon jäst. Det är vanligt att lägga på vaniljkräm samt ringla glasyr över. Wienerbrödets vikt brukar ligga runt 25-75 gram och kcal per 100 gram är 512.

En vanlig variant är danska wienerbröd med chokladöverdrag. I Sverige förekommer dock ibland s.k. danska wienerbröd, som inte alls har något chokladöverdrag. Wienerbröd började som en variant på kanelbullen men har på senare år utvecklats på olika sätt beroende på tradition och smak.

Förutom i Norden och på franska har bakverket inte ett namn som är relaterat till Wien. På engelska heter bakverket Danish pastry eller bara Danish och i norra Tyskland är namnet Kopenhagener. I övriga Tyskland heter den "Plunder". Värt att notera är att bakverket i Köpenhamn heter Wienerbrød, medan det i Wien heter Kopenhagener Gebäck.

Efter skandalen med Muhammedbilderna i Jyllands-Posten gick Iranska konditor-förbundet ut med uppmaningar till sina medlemmar att de Danish pastries som säljs i Iran skulle döpas om till Muhammeds rosor.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Wienerbröd får nytt namn i Iran”. Svenska Dagbladet. 16 februari 2006. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/wienerbrod-far-nytt-namn-i-iran_277749.svd.