Wikipedia:Artikelmall

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Denna sida avser att återspegla praxis vad gäller Wikipediaartiklars disposition. Se även fler mallar på Wikipedia:Disposition/Artikelmallar, samt stilguiden Disposition.

Inom ämnesområde 1 är uppslagsord (av latinets ...) ett... . I artikelns ingress ges en kort definition av uppslagsordet, en avgränsning av dess kontext, en kort etymologi samt en sammanfattande beskrivning som är begriplig för en bred läsekrets.

Inom ämnesområde 2 är uppslagsord ett ...

Historik/Biografi[redigera | redigera wikitext]

Artikelns första avsnitt har ofta rubriken Historik, och behandlar uppslagsordets bakgrund, upphovsmän och -kvinnor, geografisk härstamning och ytterligare detaljer om dess etymologi.

Vid artiklar om personer har det första avsnittet ofta rubriken Biografi.

Användning i olika länder[redigera | redigera wikitext]

Viktigt är att artikeln både har en nationell och internationell prägel, och återspeglar hur begreppet används i olika länder. Viktigt är att komma ihåg båda de länder där svenska är ett officiellt språk (Sverige och Finland).

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Finland[redigera | redigera wikitext]

Tekniska detaljer[redigera | redigera wikitext]

Tekniska detaljer, teori, matematisk beskrivning och forskningsresultat som är svårtillgängliga för en större läsekrets bör placeras sent i artikeln.

Ibland finns det fördelar med att placera vanliga relevanta argument för och emot artikelns ämne i ett separat avsnitt i slutet av artikeln, medan det i andra fall är att föredra att kritiken infogas i respektive avsnitt. Se Wikipedia:Kritik.

Rubriken kan användas för att samla länkar till andra, relevanta artiklar på svenskspråkiga Wikipedia. Skulle rubriken användas för att samla lästips även från andra medier, bör avsnittet läggas efter källavsnitten. Till exempel kan man lägga till länkar om:

  • [[Artiklar som ger en fördjupning i ämnet]].
  • [[Artiklar som breddar ämnet]]
  • [[Ämnen som kan blandas samman med det aktuella ämnet]]. (För rena synonymer bör dock en förgreningssida användas.)
  • Wikipedia:Stilguide
  • Wikipedia:Disposition

Källor av olika slag samlas lämpligen under denna huvudrubrik, som inbegriper alla olika typer av källor. En praktisk standardmall för referensavsnittet, med inbyggd bruksanvisning, finns nedan. Klistra, efter artikelns huvudtext, in mallen:
{{subst:referenser}}

Noter[redigera | redigera wikitext]

En slags referens är fotnoter eller noter som skapar möjlighet att få en genväg till en verifikation, direkt efter en mening, stycke eller avsnitt. Fotnoterna samlas under en rubrik, där en automatik-order lägges; <references /> som sedan samlar ihop de olika referenser i brödtexten som startas respektive avslutas med <ref> och </ref>.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Under denna rubrik kan de internetbaserade källor som använts vid skapandet av artikeln samlas. Lägg gärna till "hämtad datum" direkt efter länken. Om källan är en annan språkversion av Wikipedia kan en permanentlänk skapas, där det direkt framgår inte bara vilken artikel som är källan, utan också vilken specifik version av den. Vissa källor tjänar också som anvisning för vidareläsning men ska inte dubbleras under både rubriken Referenser och Se även. Listan skrivs vanligen som en "punktad lista" (med * tecknet i vänsterkant på varje källa).

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Om olika trycksaker fungerat som referenser, som böcker eller tidskrifter, kan de för tydlighetens skull läggas under en egen rubrik. Skriv trycksakens namn och eventuellt ISBN-nummer eller annan information som underlättar spårning av källmaterialet.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Här kan information om rekommenderad vidare läsning samlas. Dessa trycksaker har ej använts som källor till artikeln. Alternativa rubriker är "Rekommenderad läsning" och "Litteratur", men eftersom den senare kan förväxlas med en källförteckning bör den undvikas om det inte tydligt framgår att så inte är fallet genom att separat rubrik finnes.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Här placeras i första hand länkar till information utanför Wikipediagemenskapen (till exempel andra webbplatser) där läsaren kan få ytterligare eller angränsande information, se Wikipedia:Externa länkar. Rekommendationen är att ha så få externa länkar som möjligt eftersom Wikipedia inte är någon länksamling.

Format för extern länk: Observera att

  1. den omges av enkla hakparenteser (inte dubbla som i interna länkar)
  2. URL (webbadressen) skiljs från den visade texten med mellanslag (inte med vertikalstreck som i interna länkar)
* [http://www.referensen.se/sidnamnet Webbsidans namn - rubrik eller beskrivning] (Läst 2006-05-04)
* [http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/index.html CIA Factbook] (Läst 2006-05-04)

Kategorier listas längst ner utan rubrik. Se råd i Wikipedia:Kategorier

[[Kategori:Wikipedia]]

Interwikilänkar[redigera | redigera wikitext]

Interwikilänkar (dvs länkar till motsvarande artiklar på andra språk eller till Wiki systerprojekt) listas längst ner utan rubrik, efter kategorierna. Råd finns i Wikipedia:Interwikilänkar

[[en:Subject]]
[[fr:Sujet]]