Wikipedia:Att skriva om datorspel

Från Wikipedia
Ämnesguider

Wikipedia välkomnar artiklar om datorspel. Det är dock inte alla spel som uppfattas som tillräckligt viktiga för en egen artikel. Se nedan.

Begreppet datorspel används om alla spel som spelas med hjälp av en elektronisk datormaskin, oavsett om denna är en persondator, bärbar spelmaskin, arkadspel eller fast spelkonsol eller mobiltelefon.

Finns det centrala termer i ett datorspel som endast finns tillgängliga på spelets originalspråk i officiella manualer eller större spelrelaterade tidskrifter och/eller webbplatser så ska dessa användas (i originalskrivning eller enligt erkänd transkription). Till exempel är det – om översättningen inte är etablerad – bättre att skriva "I spelet finns klassen sorujiā (ソルジャー, ungefär "soldat")" än "I spelet finns klassen soldat (på japanska ソルジャー)". Det är även onödigt att skriva så kallad innan många termer så som i exemplet: "Spelaren kan köpa utrustning för så kallat pezco". Skriv istället "Spelaren kan köpa utrustning för pezco (spelets valuta)".

Vilka spel bör ha egna artiklar?[redigera | redigera wikitext]

Relevanskriterierna under Wikipedia:Relevanskriterier#Spel och Wikipedia:Att skriva om mjukvara#Relevans kan uppfattas gälla också datorspel. Kriterierna så som de beskrivs där kanske ändå inte direkt kan tillämpas på datorspel. Se diskussionssidan.

Ett framtida, planerat spel, bör ha en egen artikel endast om publiceringen är utannonserad. Annars bör informationen om spelet infogas i artikeln om spelet eller spelserien.

Ett expansionspaket, som är beroende av annan spelprogramvara, kan ha en egen artikel om det motiveras av mängden material.

Respektera upphovsrätten[redigera | redigera wikitext]

Skärmdumpar från datorspel, bilderna på spelets omslag, spelfigurerna med mera är i allmänhet upphovsrättsskyddade och kan användas bara om tillverkaren explicit tillåter det. Det är därför svårt att hitta bilder som illustrerar datorspel. Se Wikipedia:Att skriva om fiktion.

För spel som är fri programvara är också skärmdumparna i allmänhet fria, men kolla vilken licens det är som gäller för dem.