Wikipedia:Wikipedia förkortas inte Wiki

Från Wikipedia


Wikipedia förkortas inte wiki. Om du gör det: Sluta med det. Denna essä förklarar tydligt varför förkortningen är felaktig och dålig.

Skillnaden mellan wiki och Wikipedia:[redigera | redigera wikitext]

  • En wiki (med gemen begynnelsebokstav) är en typ av webbplats som användarna kan redigera snabbt och enkelt via webbläsaren. Den skapas oftast av dess användare i samarbete.
  • Wikipedia, "den fria encyklopedin", är den wiki som kan besökas på wikipedia.org. Det är en flerspråkig encyklopedi. Namnet är en sammanslagning av orden wiki och encyclopedia (engelska för encyklopedi, uppslagsverk).

Wikipedia är en wiki. Det finns även många andra wikier på Internet (till exempel Seriewikin, Wikitravel, Wiktionary och Uncyclopedia). Det är dock bara en av alla dessa wikier som är Wikipedia. (Man kan ju räkna de olika språkversionerna av Wikipedia som olika wikier, men det är en annan fråga …)

Men vad gör det?[redigera | redigera wikitext]

Resultatet blir en ihopblandning av olika begrepp. Det är också en varumärkesurholkning – jämför skillnaden mellan SUV (en typ av bil) och Jeep (både varumärke och typ av bil). Ordet Wikipedia är ett varumärke som ägs av Wikimedia Foundation. Ordet wiki är ett ord som beskriver en sorts webbplats.

Det riskerar också att sprida okunskap och öka förvirringen kring vad en wiki är. Folk kan luras att tro att Wikipedia är den enda wikin, eller att de andra wikierna på något sätt tillhör wikipedia, vilket ju inte är fallet.

Visa barmhärtighet![redigera | redigera wikitext]

Den som till äventyrs struntar i allt ovanstående, kanske ändå kan fås att inse att när Wikipedia förkortas "wiki" ger det vissa wikipediaanvändare rejäl huvudvärk. Detta kan gå så långt att det orsakar huvudexplosioner,[källa behövs] om folk inte slutar med detta.

Så snälla, förkorta inte Wikipedia som Wiki! Ska du förkorta Wikipedia, skriv WP eller SVWP (för svenskspråkiga Wikipedia).

Tack på förhand!