Wikipedia:Kommentarer om administrationen av Wikipedia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Kommentarer om administrationen av Wikipedia är en diskussionssida ägnad åt svenskspråkiga Wikipedias administration. Här kan kommenteras kontroversiella administrativa åtgärder och beslut, till exempel anmälningar på Wikipedia:Begäran om åtgärder eller Wikipedia:Begäran om IP-kontroll. Diskussioner som sväller ut på dessa eller andra sidor kan flyttas hit varmed en länk ny rubriken här kan lämnas kvar på den gamla sidan. Det går också bra att starta diskussioner direkt här på sidan.

Hur tänker ni när ni väljer längd på blockeringar? IP Nummer

Hej, Hur resonerar ni när ni väljer längd på blockeringar? Själv så försöker jag titta på historiken Och öka stegvis? Likadant när ett IP nummer direkt kommer tillbaka efter en längre dit så ser jag att man kan blockera längre direkt? Sedan är jag personligen ganska intolerant när det gäller könsord och nätmobbing, som "Kalle i klass XX är si och så". Hur tänker ni andra? Ghostrider ♠ 22 april 2015 kl. 08.48 (CEST)

Vi hade en diskussion om detta på Bybrunnen för cirka 9 månader sedan, där vi kom till att vi inte behövde vara helt överens i hur vi hanterar detta, att agera är viktiga än nyanser. Jag själv har bedömt att den tidigare använda varianten med stegrade längder inte har något värde. Min bedömning är ett mycket vanligt fall är att en elev sitter på en håltimme, rast eller i väntan till/ från skolbussen. Och att dessa snarast blir stimulerade av varningar och jag ger därför 30 minuter direkt för allt typiskt nybörjarklotter och har funnit det varit lika effektivt som 2 timmars block. Jag själv ger i dessa 30 minuter heller inget meddelande på diskussionssida, för att ge minimum av uppmuntran. Mobbning ger jag alltid längre även som första. Sedan för återkommande brukar jag numera oftast ge 3 månader (eller till slutet av terminen), någon gång 1 och någon gång 6. Och då även ge kommentar på diskussionssidan, men här är det mycket olika hur detta görs.Yger (diskussion) 22 april 2015 kl. 08.58 (CEST)
Jag var inte ute efter någon policy eller liknande. Utan bara helt reflektioner. Därför tyckte jag dina tankar var intressant. mvh Ghostrider ♠ 22 april 2015 kl. 09.53 (CEST)
För användarnamn som börjar oseriöst tycker jag evighetsblockering samt mallen "Preventiv blockering" som Tournesol gjorde är bra:{{PB}}. Tramsande därefter är det bara att ignorera.
IP-nummer blockerar jag nog aldrig mer än ett par timmar, och skriver sällan meddelanden om jag verkligen inte tror att de bara gjort misstag av typen intressekonflikt. Det är inte säkert att de förstår att de blir ogjorda eller raderade för att de inte ser meddelanden och redigeringskommentarer och då försöker jag alltid kommunicera. För det uppenbara klottret är jag enig med Yger och delar Ghostriders intolerans.--LittleGun (diskussion) 22 april 2015 kl. 10.09 (CEST)
WP:BOÅ står det "1 Varna användaren, till exempel med mallen {{Test}} på användardiskussionen vid uppenbart testklotter." Ska man tolka det som "varna vid testklotter", eller "varna alltid men använd mall:test vid testklotter"? (Det går säkerligen att skriva så att man inte kan tolka det dubbelt men hur vill vi ha det.) /Hangsna (diskussion) 22 april 2015 kl. 12.18 (CEST)
Jag tycker det är onödigt att varna vid 30 minuters eller 2 timmars blockering, särskilt om det är en IP-adress som har klottrat förr. IP-adresser med massor med redigeringar och blockeringar är förmodligen en skola eller liknande med flera användare, så det är inte ens säkert att det är den som klottrar som läser varningen. Och, skulle den personen sluta finns det gott om potentiella klottrare på samma nätverk som inte läst varningen. Jag lägger gärna korta blockeringar för "vanligt" klotter, max två timmar. För återkommande klotter eller mobbning gör jag ungefär som Yger. Användarnamn som klottrar eller mobbar som första redigeringar brukar jag ge en {{vandalvarning}} och sedan permanentblockera. Är det sådant som kanske är misstag eller okunskap av nya användare skriver jag hellre ett meddelande eller ger en {{K1}}-varning som första åtgärd.
(Sidospår) Vi har inte så mycket alternativ för varningar. Engelska Wikipedia har många fler, kanske onödigt många: en:Category:User warning templates. En finess som jag tycker om är möjligheten att lägga till egen text i varningarna som t.ex. {{subst:uw-3rr|Article|Additional text}}. Jag uppfattar det som att det inte finns några varningsmallar med den möjligheten på svwiki. Sjö (diskussion) 22 april 2015 kl. 12.55 (CEST)
RE:Sidospåret. Alternativ finns alltid. -- Innocent bystander (diskussion) 22 april 2015 kl. 13.16 (CEST)
Vi behöver absolut ändra texten i BOÅ så den motsvarar praxis. Yger (diskussion) 22 april 2015 kl. 13.30 (CEST)
Jag agerar ungefär som Ghostrider. Jag försöker vara ganska noggrann med varningsmallarna eftersom jag tyckte det underlättade arbetet att ha en historik när jag klottersanderade innan jag var administratör. Dvs jag lägger till dem lika mycket för klottrarnas skull som för klottersanerare som inte har tillgång till blockeringssidan. /Ariam (diskussion) 22 april 2015 kl. 13.55 (CEST)
Även om jag har förståelse för Ygers resonemang i användarens första inlägg ovan, så brukar jag varna före, åtminstone om det inte är helt klart att det är frågan om skolklotter. Undantag gör jag dock oftast om det är frågan om vad jag ser som "grovt" klotter, till vilket jag räknar rasistiskt klotter, nätmobbning eller könsord. Dessa kategorier är jag dessutom strängare emot när det gäller att välja blockeringslängd. Klotter som upprepas omedelbart renderar också en direktblockering från mig, i rent preventivt syfte. "Illvilligt" klotter, dvs klotter där någon lägger in medvetet falska uppgifter på ett sådant sätt att det vid första anblicken ser korrekt ut, är jag också ganska sträng mot, under förutsättning att det klart går att fastställa att klottraren är medveten om att det den skriver är osant (i praktiken antingen genom att klottraren har gjort så förr, blivit informerad om att det är oriktigt, och satt beteendet i system, eller genom att en mängd uppgifter är uppenbart felaktiga [ex.vis genom att konsekvent ändra millimeter till meter, och gram till kilogram i en smådjursartikel]). / TernariusD 22 april 2015 kl. 13.59 (CEST)
Jag kanske ska tillägga att även jag tycker att Tournesols mall "Preventiv blockering" är klart praktisk; ofta har det hänt att jag upplever att en nyreggad användare kommer med ett så anmärkningsvärt, första inlägg att jag skulle vilja vandalblockera vederbörande på studs, samtidigt som jag tycker det känns litet väl drakoniskt efter bara ett inlägg. "Preventiv blockering" blir då något av ett "Vandal light". / TernariusD 25 april 2015 kl. 14.51 (CEST)