Wikipedia:Wikikärlek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En tolkning av det kanske något luddiga begreppet Wikikärlek. En parafras på det engelska uttrycket "Make love, not war". I övrigt, gör allt du kan för att skydda Wikipedias hjärta mot infarkt och beskjutning.
Störst av allt är kärleken!

Wikikärlek (engelska WikiLove) är ett begrepp som en gång växte fram på wikipedia-relaterade maillistor, och innebär att alla användare på Wikipedia är kollegor med ett gemensamt syfte. Ingen kan avkräva någon att känna positiva känslor för andra, vilket är lätt att inse om man strosar runt lite på diskussionssidorna. Det är dock ett vettigt förhållningssätt, som både är trevligt och faktiskt är ändamålsenligt.

Wikikärlek, inte wikikrig[redigera | redigera wikitext]

På Wikipedia finns människor med olika bakgrund, och helt olika syn på saker och ting. Det är lätt hänt att diskussioner urartar till gräl. Något som vi alla innerst inne vet är att projektets målsättning, att producera ett uppslagsverk, inte gagnas av sådant – tvärtom. Om man tänker på att försöka förstå vad motparten menar, kan man säga att man uppnått tillståndet wikikärlek. Ju mindre wikikärlek, desto mer kommer uppslagsverket i sin helhet att få lida. Ständiga gräl skrämmer iväg bidragsgivare, och partiska artiklar skrämmer iväg läsare och skadar på det hela taget Wikipedias rykte.

Alla som bidrar till Wikipedia gör det ideellt. De lägger frivilligt ner tid och energi, för att tillsammans med andra skapa något som sedan är fritt tillgängligt för allmänheten att ta del av. De använder sig av värdefull kompetens och delar med sig av sin kunskap, utan större egenintresse och utan krav på att få något tillbaka. Det gör det inte för att få cred eller hävda sig själva, utan de är till och med oftast helt anonyma, och de flesta som sedan drar nytta av det arbete de lagt ner får aldrig veta vilka de är. Wikipedia är ett altruistiskt projekt, Wikipedia är kärlek.

Hur vi uppnår wikikärlek[redigera | redigera wikitext]

Wikikärlek är något som vi måste göra tillsammans, och alla kan bidra till detta. Det finns ingen enkel formel för att uppnå wikikärlek, men det finns viktiga ingredienser:

 • Att tänka på etiketten och respektera andra bidragsgivare.
 • Att utgå från att andra menar väl. Det gör de faktiskt oftast, även de fall det inte ser så ut vid första ögonkastet.
 • Att stötta nybörjare, som ofta är osäkra i sin roll.
 • Att se diskussioner som ett sätt att vi ska försöka förstå varandra och närma oss samförstånd, snarare än en debatt som ska vinnas.
 • Att glömma och förlåta, och inte låta andra människor såra en. Detta är internet, och oerhört många människor uttrycker sig på ett sätt på nätet som de aldrig skulle göra ansikte mot ansikte. Den som är lagd åt det hållet kan tänka på det som ahimsas anda: att varken mentalt, verbalt eller kroppsligt skada någon vare sig genom att göra det själv, få andra att göra det, eller samtycka till att andra gör det.
 • Att komma ihåg att användarna på Wikipedia är människor av kött och blod. Alla tycker om att känna sig uppskattade, och när man ger en negativ kommentar är det smart att infoga lite artighetsfraser nånstans när man uttrycker ett önskemål, till exempel i den här stilen:
  • "Jag såg att du återställde min redigering på rosor. Apropå vad du skrev på diskussionssidan, det vore jättehyggligt om du skulle vilja titta på den här versionen."
  • "Apropå dina bidrag till artikeln om flyttfåglar tror jag att du har missuppfattat några detaljer. (…) Jag tog bort det för att artikeln IMO blir mera saklig i det här skicket. Du kan väl titta på det och se vad du tycker."
  • "Du som skrivit så mycket om partikelfysik och verkar greppa ämnet, tror du att du kan förklara det här? (…) Det är mycket möjligt att det är så, men det är inte så lätt att förstå för den som inte är så insatt i fältet. Artiklarna ska ju skrivas för en bred allmänhet, men jag vet själv att det inte alltid är så lätt att inse vad som är svårbegripligt och behöver förklaras mera. Om du har några bra länkar eller så, får du väldigt gärna dela med dig av dem."
 • Sist men inte minst: Det är bara Internet – varför inte bara sitta i godan ro, och arbeta avslappnat? Smile.gif

Några länkar[redigera | redigera wikitext]