Wikipediadiskussion:Projekt fotografi

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Ihopslagning av projekt[redigera wikitext]

Jag missade att det redan fanns Projekt Fotografi när jag skapade mitt utkast till Projekt Fotografering. Är det okey att jag flyttar över mina grejer till det här projektet och sorterar in det på något smart sätt? Hinner inte idag, men inom kort i alla fall. Xauxa 9 juni 2005 kl.00.26 (CEST)

Det låter bra - det är bara förvirrande att det finns två... --basil 30 juni 2005 kl.12.41 (CEST)
Jag har gjort det nu, all text har erhållits förutom där det var uppenbart redundant. --basil 30 juni 2005 kl.15.24 (CEST)

Kategorier[redigera wikitext]

Behövs underkategorierna fotografiska_termer och fotografisk_utrustning verkligen? går de att skilja entydligt överhuvudtaget? skulle det inte vara bättre att ha alla betrepp och artiklar bara i kategorin:fotografi? Dessutom tycker jag t.ex. att "filmformat" ska inte vara en kategori än så länge, fast _en_ artikel som listar alla. --basil 30 juni 2005 kl.15.16 (CEST)

Jag tycker inte att vi behöver ha alla kategorier redan från början. Däremot kan man skapa underkategorier senare när det blir mycket artiklar inom ett "underämne". Exemplet "filmformat" tycker inte jag heller borde vara en kategori (det kan inte bli många artiklar i den kategorin). För egen del är jag tills vidare nöjd med en kategori, Kategori:Fotografi Xauxa 30 juni 2005 kl.19.11 (CEST)
Bra, då är det nästa jag gör att se till att alla artiklar har verkligen kategorin:fotografi, så att vi kan använda denna lista som en översikt över vad som finns. --basil 30 juni 2005 kl.22.40 (CEST)

Artikelnamn[redigera wikitext]

Jag känner från engelska wikipedian att man ger änmnet i parenthes, om ett begrepp finns inom flera områden. jag har t.ex. skapat artikeln Sensorstorlek_(Foto). Jag ville bara höra om det ska vara så, innan jag fortsätter sådär. --basil 30 juni 2005 kl.12.51 (CEST)

Jo, det är så vi brukar göra här också, men Sensorstorlek (foto) är det vanligaste. Exempelvis Kent (musikgrupp), EPA (fettsyra), Opium (album). Chrizz 30 juni 2005 kl.14.30 (CEST)

Filmmaterial[redigera wikitext]

Borde CCD anses som filmmaterial och/eller ljuskänsligt "material"? //Hvordan 8 juni 2005 kl.02.09 (CEST)

CCD (Charge-Coupled Device) får behandlas under digitalfotografering. Många av de "gamla" funktionerna i de traditionella kamerorna har bytt "utseende", de tidigare "kornet" i filmen kan i viss mån jämföras med "bruset", avståndsmätning går till på annat sätt än tidigare etc. Det måste bli en speciell "avdelning" för digitalfotografering, men spontant föreställer jag mig att man väver in de olika teknikerna också, i respektive artiklar. Det finns redan mycket skrivet, även om allt inte är klassiciferat som "Fotografi", så steg 1 får bli en genomgång av allt material som redan finns. Tyckte dock det var viktigt att få igång projektet. För att återgå till frågan tycker jag det skall betecknas som ljuskänsligt material (det fyller samma funktion som filmen just när bilden tas). Xauxa 8 juni 2005 kl.08.50 (CEST)

Filmformat 35 mm[redigera wikitext]

En kommentar till det nytillagda filmformatet "35 mm". Detta är ett "spelfilmsformat" (dvs biofilm). Barnard (skaparen av Leicakameran) använde vanlig spelfilm som utgångspunkt när han gjorde den första småbildskameran. Formatet heter i småbildssammanhang 135 mm-film, bildrutan ligger då längs med filmen, på spelfilmen ligger däremot rutorna på tvären. Men filmen är i princip samma film. För att uttrycka mig tydligt: filmformatet 35 mm hör till avdelningen rörlig film. Xauxa 30 juni 2005 kl.19.17 (CEST)

mycket bra att du vet sådana saker - jag hade inte tänkt skriva så mycket om film (jag vet inget), försökte bara skapa några stub-artikler för att ha strukturen som fylls in. --basil 30 juni 2005 kl.21.25 (CEST)

Första hjälpen[redigera wikitext]

En bra idé är att samla t ex engelska artiklar med länkar och även lägga förslag till svenskt namn på artikeln, se t ex hur det är gjort i Wikipedia:Projekt Optik. Det är till bra hjälp när man sedan skall börja översätta, att artiklarna redan finns framme. Xauxa 1 juli 2005 kl.00.55 (CEST)

Fråga ? Kan wikipedia bygga en fotografisk uppslagsbok med recept och allt sådant. Antagligen kan man det, men det måste finnas artiklar som funkar som inkörsport i så fall säger Stefan.Lila

Jag har tänkt på bilder det är viktigt att wikipedia på svenska fotograferas av svenskar. Dvs att illustrationerna är bra och anknyter till svenska förhållanden säger stefan.lila

Ett svenskt illustreringsprojekt[redigera wikitext]

Nödvändigheten att via eget tagna foton och egna tekningar illustrera svenska wikipedia.

Portal:Fotografi[redigera wikitext]

Hej. Jag skissar just nu på en Portal:Fotografi. Några förslag om upplägget? Är det av intresse med ett "veckans fotografi"? Chrizz 15 maj 2006 kl.12.47 (CEST)

Vikten av att stubbarna skrivs ihop till bättre artklar som går igenom ämnenerna teoretiskt behövs. Såsom svartvitt film och färgfilm.Stefan.lila 9 augusti 2006 kl. 12.10 (CEST)[svara]


Redigeringshjälp - Karl Lärka[redigera wikitext]

Hejsan! Jag håller på med en biografiartikel om Karl Lärka, svensk bygdefotograf. Artikeln skulle säkert må bra av en översyn av någon som är mer tekniskt bevandrad i fotografering än jag är.--Godfellow 15 juli 2007 kl. 12.13 (CEST)[svara]

Upprensning bland Canon-stubbar[redigera wikitext]

Det finns ett stort antal stubbartiklar om kameramodeller från Canon, tydligen skapade sommaren 2007 av användare:Sebastian Mandrean (bidrag) som sedan dess inte varit aktiv. Vid första anblicken kan Canon EOS 350D tyckas vara en OK artikel, men det mesta av innehållet går igen i artikeln Canon EOS 400D. Artiklarna och stubbarna borde slås samman till färre enheter. Se även Diskussion:Canon EOS-1D Mark II. --LA2 4 maj 2008 kl. 17.55 (CEST)[svara]

Jag har tidigare hållit på att rensa upp bland dessa artiklar. Jag kan hålla med om att de blir väl korta om man har en artikel per modell, istället kanske man kan ha en artikel per segment, dvs en artikel om Canon EOS 1D/1DMkII/1DMkIIN/1DMkIII, en om Canon EOS 10D/20D/30D/40D osv? Marek Pola 5 maj 2008 kl. 22.24 (CEST)[svara]

Projekt fotografer[redigera wikitext]

Finns det något intresse för ett projekt rörande kända fotografer? På en:List of photographers finns otroligt många artiklar om fotografer listade som skulle kunna översättas.

Alternativt att detta infogas i Projekt fotografi. Henrik Sundbom 10 juni 2009 kl. 14.34 (CEST)[svara]

Mitt förslag är att du utvecklar detta inom det här projektet. Har inte tittat på listan du nämner. Ser bara att ett embryo hade skapats här, några fotografer är listade under Konstnärligt fotografi, men det finns ju andra fotografer som bör komma fram: dokumentärfotografier, krigsfotografer, arkitekturfotografer, modefotografer, naturfotografer etc etc etc. Kanske kan det ge lite liv åt detta för närvarande nästan vilande/avsomnade projekt. Jobba gärna vidare, tycker jag. Xauxa 11 juni 2009 kl. 08.59 (CEST)[svara]
Okej, jag gör så då. Henrik Sundbom 11 juni 2009 kl. 09.17 (CEST)[svara]
Om man ska vara ärlig är de allra flesta av Wikipedias projekt ganska avsomnade (de kanske föddes avsomnade, rent av). Det är bättre att gå direkt på de artiklar man vill skriva. Roligt att du vill skriva om fotografer! /NH 11 juni 2009 kl. 10.45 (CEST)[svara]