Wilhelm Carlsson

Från Wikipedia
Wilhelm Carlsson
Född5 maj 1953 (70 år)
Huskvarna, Sverige
Medborgare iSverige
SysselsättningRegissör
MakaDenize Karabuda
Maria Ericson
BarnRobyn (f. 1979)
Utmärkelser
Litteris et Artibus (2012)
Redigera Wikidata

Bengt Wilhelm Carlsson, född 5 maj 1953 i Huskvarna, är en svensk regissör och professor i musikdramatisk gestaltning.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Carlsson utbildades vid Dramatiska Institutet och var direkt efter studierna 1976 en av grundarna av den i Stockholm baserade fria teatergruppen Teater Schahrazad.[1] Med sina experimentella, fysiska föreställningar som Dr Dappertutto, Faust och Macbeth hade gruppen stora framgångar runt om i Europa under 1980-talet och bidrog också till att arrangera andra utländska gästspel i Sverige.

År 1986 erhöll Carlsson Alf Sjöberg-stipendiet och debuterade året efter på Dramaten med Thorsten Fiskare av Erik Johan Stagnelius. Under tio år regisserade Carlsson ett tjugotal föreställningar på Dramaten, bland annat Emilia Galotti av Gotthold Ephraim Lessing, En midsommarnattsdröm, Figaros bröllop samt flera av Strindbergs kammarspel. Han gjorde vid denna tid också radioteater för Sveriges Radio, bland annat regisserade han en radiopjäs om Barnkorståget, Verona, Verona! av Eric Åkerlund.

År 1987 regisserade Carlsson sin första opera, Den engelska katten av Hans Werner Henze vid Värmlandsoperan, följd av La traviata vid operan i Basel, 1991. Efter Wagner-uppsättningarna på Värmlandsoperan – Den flygande holländaren, Valkyrian och Tristan och Isolde – har operaregi alltmer kommit att dominera hans yrkesverksamhet. Han har bland annat regisserat Capriccio av Richard Strauss, La Bohème och Trubaduren vid Kungliga Operan i Stockholm, Ariadne auf Naxos (Richard Strauss) och Otello vid Malmö Opera och Lady Macbeth från Mtsensk av Dmitrij SjostakovitjVärmlandsoperan.

År 2007 regisserade Carlsson en hyllad uppsättning av Wagners Parsifal i Karlstads domkyrka. 2008 återvände han till teatern i och med regin av August Strindbergs sista drama Stora landsvägenStockholms stadsteater. 2009 stod han för uruppförandet av Daniel Börtz och Magnus Florins opera GoyaGöteborgsoperan och 2011 iscensatte han Wagners Nibelungens ringVärmlandsoperan med premiär vid dess återinvigning i april 2011 efter en ombyggnation; en ovanlig jätteproduktion för ett så jämförelsevis litet operahus.

Carlsson är sedan 2011 professor i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan i Stockholm.[2] Han promoverades till filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet 27 januari 2012[3]. Kungens medalj Litteris et Artibus erhöll han 16 februari 2012.

Carlsson är son till domkyrkokomministern i Växjö Sven Carlsson och Inga Thermænius samt bror till ambassadören Staffan Carlsson. Han är gift med Denize Karabuda, som är författare och skådespelare, tillsammans har de dottern journalisten Effie Karabuda. Han är också far till sångerskan Robyn och game designern Jac Carlsson i ett tidigare äktenskap med skådespelerskan och teaterchefen Maria Ericson. Genom en koppling och kärlek till Turkiet tilldelades han även ett turkiskt medborgarskap år 2012.[4]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Regi (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Teater
1988 Emilia Galotti Gotthold Ephraim Lessing Dramaten
1989 Den girige
L'Avare ou l'École du mensonge
Molière Dramaten
1992 Figaros bröllop
La Folle Journée, ou Le Mariage de Figaro
Pierre de Beaumarchais Dramaten
2001 Temperance
Staffan Göthe Malmö Dramatiska Teater
2008 Stora landsvägen August Strindberg Stockholms stadsteater
2018 Budskapet till Maria
L'annonce faite à Marie
Paul Claudel
Översättning Maria Björkman
Dramaten

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]