X31

Från Wikipedia
X31
X31-Boras.JPG
X31 motorvagn i Borås
Fordonstyp3-delat elmotorvagnssätt
Tillverkningsår1999-
Byggt antal111 st
TillverkareSverige Kanada Adtranz/Bombardier (f d ASEA)
AxelföljdBo’Bo’+2’2’+Bo’Bo’
Längd78 900 mm
DrivmedelElektricitet
Effekt2 300 kW
Maxhastighet180 km/h
Tjänstevikt156 ton
Sittplatser229 st
Tjänstevikt per sittplats658 kg
OperatörerDanmark DSB
Sverige SJ, Transdev
Korgbredd2 970 mm

X31 är en motorvagnstyp med littera X31K enligt svenskt namnsystem och ET enligt danskt. Tillverkaren Bombardier kallar dem Crusalis Contessa. De drivs med elektricitet. Tågtypen används främst i Öresundstågstrafiken (tågen Köpenhamn-Malmö och bortom båda städerna, till Helsingör, Ängelholm, Göteborg, Hässleholm, Kalmar och Karlskrona), och även DSB:s egna tåg Köpenhamn-Ystad på bland annat Ystadbanan. X31 gick även som InterCity-tågVästkustbanan i SJ:s regi. X31/ET-tågen ägs till ungefär halva antalet av DSB och resten av Öresundståg.[ifrågasatt uppgift] SJ sålde fem X31 motorvagnar under 2011 till Skånetrafiken och Hallandstrafiken efter skiljedom.[1]

Sedan den 20 mars 2006 går det trippelkopplade X31-tåg över bron på morgonen. Det innebär att tågen då har nio vagnar och totalt rymmer 711 sittplatser. DSB samt danska Trafikstyrelsen beställde hösten 2008 ytterligare 10 tågsätt.[2] Ytterligare 11 tågsätt beställdes av svenska länstrafikbolag december 2009[3]. Enligt Bombardier är 111 exemplar av tågtypen byggda eller beställda inklusive de beställda 2009. De första 67 tågen byggdes vid Kalmar Verkstad, men sedan denna stängdes 2005 tillverkas tågen i Tyskland.

Vagnskorg

Ett X31-tåg är knappt 79 meter långt och har en tomvikt kring 157 ton. Tåget har tre enheter, vilket motsvarar en tomvikt kring 52 ton per enhet. Tågsättet har totalt 229 sittplatser, 20 platser är första klass samt 20 fällbara sittplatser i en så kallad låggolvsdel i mitten. Vagnskorgen har en bredd av 297 cm (X2000 har 305 cm).

Vagnskorgarna (karosserna) är tillverkade av underhållsfritt rostfritt stål, men ändå lackerade i en ljus grå kulör, för att utseendemässigt passa med de danska motorvagnstågen tillverkade av aluminium. Till det yttre känns de igen genom att de är målade i grå färg och har en speciell front som är svart. Upp till fem tågsätt kan multipelkopplas samman. Frontdörren i förarhytten viks då undan och ger en fri passage genom hela tåget, vilket är ett säkerhetskrav i Drogdentunneln som är en del av Öresundsförbindelsen.[4] Tåget är utrustat med nödbromsblockering, ett krav för att tåg ska få gå på Öresundsförbindelsen och genom Citytunneln. På Öresundsförbindelsen är det inte, som i en del fall i Sverige, lokföraren som ansvarar för passagerarnas säkerhet på motorvagnståg, utan ombordpersonalen är särskilt ombordansvarig enligt danska regler.

Interiör i en X31 som trafikerar Öresundstågen
Öresundståg (X31) på Kystbanen i Kokkedal

Inredning

En ytterligare tågtyp kallad X32 (med annan inredning) har tidigare gått som Öresundståg, till exempel Karlskrona–Malmö, och vissa andra längre linjer i Sverige, till exempel mellan Göteborg och Kalmar/Karlskrona (där numera loktåg går). X32-tågen har byggts om och fått samma inredning som X31, eftersom endast X31 uppfyllde danska inredningskrav, och fler sådana tåg behövdes på grund av Öresundstågens resandeantal. X32 fick inte gå till Danmark på grund av den tidigare inredningen. Anledningen till de danska kraven på inredning (ganska enkel inredning) är att tågen anses gå som pendeltåg Helsingör–Kastrup, och inredningen ska passa detta. SJ:s intercitytåg Göteborg–Köpenhamn var X31-tåg som fram till 2009 hade samma inredning som Öresundstågen.[5] Dock har de senare återfått Öresundstågens inredning och littera X31 efter att SJ återlämnat tågen till Öresundståg AB.

Drivlina och löpverk

Tåget har elektrisk drivning, med återmatning av energi till kontaktledningen genom regenerativ broms. Den maximala hastigheten är 180 km/h. Trots den höga hastigheten går tåget tämligen tyst. Eftersom Sverige och Danmark har olika elsystem så kan Öresundstågen köra på både det svenska systemet 15 kV 16 2/3 Hz och det danska systemet 25 kV 50 Hz. Länderna har också olika signalsystem och tågen är anpassade för båda och byter system i full fart när tåget passerar Pepparholm.

Av tågsättets 12 axlar är 8 drivna, vilket ger en god acceleration. Mittenheten har endast löpboggier. Varje tågsätt kostar 87 miljoner kronor (prisnivå 2009) vilket motsvarar omkring 29 miljoner kronor per enhet ("vagn").

För framdrivningen svarar åtta asynkronmotorer med en total max-effekt av 2 300 kW. Motorboggin har axelavståndet 260 cm och är utrustad med två stycken drivmotorer. Av utrymmesskäl monteras skivbromsarna på hjulskivorna hos motorboggierna. Dessutom är tre av de fyra motorboggierna utrustade med en magnetskenbroms, som både ger direkt bromsverkan via friktion och ökar adhesionen på hjulen.

Källor

Externa länkar

  • järnväg.net - X31K