Jezidism

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Yezidism)
Hoppa till: navigering, sök

Jezidism, jezidendom eller yazidism är en religion, vars anhängare kallas jezider eller jezidi (jezidiska: Ezdi). Den omfattades 1995 av cirka 100 000 anhängare i Irak[1]. Yezidier talar en variant den nordkurdiska dialekten kurmanji.

Ursprung[redigera | redigera wikitext]

Yazdanismen har sitt ursprung i Irak. Under knappt fyratusen år har man sedermera upptagit element från zoroastrismen, manikeismen och gnosticismen, och man har utvecklats till en synkretistisk religion som skiljer sig fundamentalt[källa behövs] från de monoteistiska religioner som ofta dominerat Anatolien och Zagrosbergen[vilka?].

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

En av jezidernas sju ärkeänglar framställs som en påfågel och kallas Malak Ta'us. Denne anses ha värpt världsalltet som ett kosmiskt ägg.

Jezidernas viktigaste ritual är en årlig, sex dagar lång pilgrimsfärd till schejk Adii Ibn Musafirs grav i Lalish, norr om irakiska Mosul.

Jeziderna tar inte emot konvertiter och gifter inte in sig bland icke-jezider. De döper sina nyfödda barn och de omskär pojkarna. De ber i riktning mot solen.

Jeziderna har aldrig utgett sig för att vara muslimer. Deras tillämpning av taqqiyya har bidragit till att göra dem missförstådda och sårbara för religiös förföljelse. De har till och med utpekats som djävulsdyrkare. De själva menar att Malak Ta'us är en av de goda ärke-änglarna.

Under det assyriska folkmordet har även Yazidierna utsatts för massakrer.[2].

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "yazidier". NE.se. Läst 6 augusti 2014.
  2. ^ Hellin, Elsa (15 augusti 2007). ”Yazidier - en förföljd målgrupp”. Ekot. Sveriges Radio. http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=1539059. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]