Yi Bangja

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Yi Bangja, 1918.

Yi Bangja, född 1901, död 1989, japansk prinsessa, titulärkronprinsessa och titulärdrottning av Korea, gift med Koreas sista kronprins och titulärkung, Euimin.

Född med namnet Nashimotonomiya Masako som dotter till prins Nashimoto Morimasa, son till prins Kuni Asahiko; hon var kusin till Japans kejsarinna Nagako, och till Setsuko, prins Chichibus fru. Hon var en av kandidaterna till ett giftermål med kejsar Hirohito, men valdes bort på grund av möjlig infertilitet. I stället valdes hon till brud åt Koreas titulärkronprins, som hölls som gisslan i Japan. Hon studerade på flickavdelningen vid Gakushuin adelskola fram till bröllopet på koreanska kungapalatset i Tokyo 1916. Hon fick då ett nytt namn.

Paret levde i Japan. Trots att hon bedömts som steril fick hon en son 1921, som dock avled under oklara omständigheter 1922. Hon fick en till son 1931. 1926 dog hennes svåger, titulärkungen av Korea, och hon och maken kallades sedan kung och drottning av Korea i Japan. De kröntes dock aldrig.

År 1963 inbjöds hon maken och deras son att återvända till Korea, och de bosatte sig i Changdeokpalatset i Sydkorea. Maken tillbringade dock resten av sitt liv på sjukhus på grund av sitt hälsotillstånd. Själv ägnade hon sig åt att arbeta med projekt för handikappade. Hon kallades "De koreanska handikappades moder" och blev trots de antijapanska stämningarna populär i Korea. Hon bodde i kungapalatset till sin död 1989 och fick en halvt officiell begravning.

Barn[redigera | redigera wikitext]

  • Yi Jin, född 1921, död 1922
  • Yi Gu, född 1931, död 2005

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är helt eller delvis baserad på material från Engelskspråkiga Wikipedia