Yrkesförbud

Från Wikipedia

Yrkesförbud är lagar eller förbud som innebär att en person är förbjuden att utöva ett eller flera yrken i offentlig tjänst.[1] Om en person hindras att utöva ett yrke enbart för att densamme inte innehar rätt kompetens kallas det inte yrkesförbud. Det är av andra skäl än kompetens som en person eller en grupp beläggs med yrkesförbud, till exempel att en regim vill motverka eller hindra inflytande från någon politisk, [2] kulturell eller etnisk[3] grupp. Skråväsendet innebar att endast medlemmar i en utvald grupp fick utöva ett yrke.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Uppslagsordet Yrkesförbud”. www.ne.se. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/yrkesförbud. Läst 25 februari 2011  Beskriver yrkesförbud som gällande offentliga tjänster.
  2. ^ ”Uppslagsordet Yrkesförbud”. www.ne.se. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/yrkesförbud. Läst 25 februari 2011  Definierar yrkesförbud som gällande "personer med vissa politiska uppfattningar".
  3. ^ ”Uppslagsordet Apartheid”. www.ne.se. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/apartheid. Läst 25 februari 2011 Nämner att "Job Reservation Act" i det sydafrikanska apartheidsystemet förbehöll vissa arbeten och positioner åt vita.