Zeche Zollverein

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Stenkolsgruva Zollverein
Zeche Zollverein uppfordringstornet.
Geografiskt läge
Koordinater 51°29′17″N 7°2′38″Ö / 51.48806°N 7.04389°Ö / 51.48806; 7.04389 (Zeche Zollverein)Koordinater: 51°29′17″N 7°2′38″Ö / 51.48806°N 7.04389°Ö / 51.48806; 7.04389 (Zeche Zollverein)
Plats Essen
Land  Tyskland
Region* Europa
Data
Typ Kulturarv
Kriterier iii, ii
Referens 975
Historik
Världsarv sedan 2001  (?:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Zeche Zollverein är en stenkolsgruva i Essen som togs ur drift 1986. Sedan december 2001 finns Zollverein med på Unescos världsarvslista.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kolgruvan grundades år 1847 av den tyske industrimannen Franz Haniel efter att man hade hittat en större kolfyndigheter vid provborrningar i området. Namnet härrör från "Deutscher Zollverein", en sammanslutning av tyska stater inom tull- och handelspolitiken som trädde i kraft 1834.

För att öka kapaciteten beslöt man 1928 en komplett nybyggnad av uppfordingsanläggningen i en stram tegelarkitektur efter ritningar av arkitekterna Fritz Schupp och Martin Kremmer. Då räknades anläggningen till världens modernaste och arkitektoniskt mest fulländade. 1930 byggdes det typiska uppfordringstornet (gruvlave) med sina dubbla hjul som har blivit Zeche Zollvereins ansikte utåt. 1937 uppnådde gruvan en produktion av 3,6 miljoner ton stenkol och hade 6.900 anställda. Den 23 december 1986 stängdes gruvan p.g.a. svikande lönsamhet. Sedan dess är Zeche Zollverein ett byggnadsminne.

Zeche Zollverein idag[redigera | redigera wikitext]

Sedan december 2001 finns Zollverein med på UNESCO:s världsarvslista och många nya aktiviteter kring industrikultur, konst och design har startats. Före detta pannhuset har byggts om efter den brittiska arkitekten Norman Fosters ritningar och innehåller nu Design Zentrum Nordrhein-Westfahlen, en av Europas äldsta och mest respekterade designinstitutioner, som årligen utdelar utmärkelsen "Red dot design award" (även kallat designernas Nobelpris). 2006 öppnades ett nytt besökscentrum i det gamla koltvätteriet, där en 55 meter lång inglasad rulltrappa leder besökande 24 meter upp till entrén till centret. På hösten 2008 flyttade det nya RuhrMuseum in i gamla koltvätteriet.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]