Käkmalar

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Zeugloptera)
Käkmalar
Barrskogskäkmal (Micropterix aureatella)
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningFjärilar
Lepidoptera
FamiljKäkmalar
Micropterigidae
Vetenskapligt namn
§ Micropterigidae
AuktorHerrich-Schäffer, 1855
Hitta fler artiklar om djur med

Käkmalar eller käkfjärilar (Micropterigidae) är en liten familj i insektsordningen fjärilar. De tillhör de mest primitiva fjärilarna och har många drag gemensamma med nattsländor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Käkmalar har ett vingspann på mellan 6 och 11 millimeter. Framvingarna är purpurfärgade eller bronsfärgade med metallglans. De har hårliknande utstående fjäll på huvudet och till skillnad från alla andra fjärilar så har de käkar istället för sugsnabel. Framvingarna och bakvingarna har ett likartat ribbmönster vilket är ett primitivt drag som de har gemensamt med till exempel purpurmalarna.

Larverna är breda och platta med 8 par spetsiga bukfötter. Kroppen är täckt med kraftiga borst och huvudet har två antenner. De påminner snarare om skorpionsländornas larver än om andra fjärilslarver.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Käkmalarna är dagaktiva och kan ses på våren eller försommaren på blommor där de äter pollen. De är knutna till fuktiga miljöer där larverna lever på levermossor, svamphyfer eller på döda växtdelar i förnan.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Käkmalarna är de mest ursprungliga fjärilarna och uppvisar många drag som påminner om nattsländorna. Ibland placeras de i en egen ordning men oftast betraktas de som en underordning till fjärilarna med namnet Zeugloptera. Denna underordning har endast en överfamilj Micropterigoidea och inga andra familjer än käkmalarna.

Familjen har cirka 120 kända arter. I Sverige har 5 arter påträffats.

Släkten enligt Catalogue of Life:[1]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Fjärilar: Käkmalar-säckspinnare. Lepidoptera: Micropterigidae-Psychidae. 2008. ArtDatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-60-3

  1. ^ Bisby F.A., Roskov Y.R., Orrell T.M., Nicolson D., Paglinawan L.E., Bailly N., Kirk P.M., Bourgoin T., Baillargeon G., Ouvrard D. (red.) (8 april 2011). ”Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist.”. Species 2000: Reading, UK. http://www.catalogueoflife.org/annual-checklist/2011/search/all/key/tanysaccus+aenescens/match/1. Läst 24 september 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]