Zhang Fei

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porträtt av generalen Zhang Fei från en upplaga av Romansen om de tre kungadömena under Qingdynastin.

Zhāng Fēi (張飛, 167 - 221 ef K), Yīdé (益德), var en av Konungadömet Shus generaler under perioden av De tre kungadömena i Kina.

Zhang Fei skulle ha varit en mästerlig fältherre snarare än en enkel krigare. Han behandlade sina överordnade med respekt, men hade ytterst lite respekt för sina underordnade. Detta står i kontrast med Guan Yu, som behandlade sina underlydande väl men ofta visade brist på respekt gentemot sina jämlikar.

Zhang Fei är mest porträtterad genom sin beskrivning och inverkan skildrade i "Krönika över de tre kungadömena" av Chen Shou. Vissa källor föreslår att Zhang Fei även var en skiclig målare.

Zhang Fei dödades av sina egna män Zhang Da och Fan Qiang, medan han förberedde sina trupper att attackera det rivalisernade Konungadömet Wu för att hämnas döden på Guan Yu. Zhang Da och Fan Qiang kapitulerade sedan till Wu.

I fiktion[redigera | redigera wikitext]

I den historiska romanen Romansen om de tre kungadömena skrivs Zhang Fei Yìdé (翼德) istället. Han var ursprungligen en slaktare som slutligen blev den andre medlemmen av De Fem Tigergeneralerna under perioden av De tre kungadömena. Enligt legenden var han en svuren blodsbroder till Liu Bei och Guan Yu, enligt en ed svuren i de blommande persikoträdens trädgård. I romanen har han en besatthet av vin, vilket påverkade hans omdöme då och då; emellertid är det synbarligen ett påfund av Luo Guanzhong för romanen då Zhang Fei historiskt sett inte var känd för att vara alkoholist.

Zhang Fei tillsammans med sina Guan Yu (överst) och Liu Bei (vänster). Illustration ur en upplaga av Romansen om de tre kungadömena.

Vid Slaget vid Changban lät Zhang Fei den utmattade Zhao Yun och spädbarnet han bar igenom. Sedan red han ut ensam på Changban-bron för att driva bort Cao Caos armé. Han glodde, pekade med sitt spjut och sade: "Jag är Zhang Fei av Yan, och ingen kan komma och utmana mig till kamp på liv och död", vilket var så effektivt att det sades ha skrämt och hållit 10 000 soldater borta och skrämde livet ur Xiahou Jie. Ingen i Weis armé vågade anfalla och till och med vid Cao Caos ankomst dristade sig någon. Cao Cao, som var rädd för ett bakhåll planerat av Zhuge Liang, beslöt slutligen att inte attackera Zhang Fei.

Emellertid blev Zhang senare tillrättavisad av Liu Bei för att ha givit hans soldater order om att bränna Changban-bron för att hindra Cao Caos styrkors förföljelse. Zhang Fei blev missnöjd med detta, men det visade sig senare att Liu Bei hade rätt då Cao Cao gissade rätt i att Zhang Fei hade bränt bron av rädsla. Ironiskt nog utsatte Zhang Fei Cao Cao för en lyckad list då han beordrade sina soldater till att fästa vedträn vid deras hästars hovar som för att det skulle bildas enorma dammoln då de red. Detta skapade en illusion om att Zhang hade en stor armé med sig i ett bakhåll.

I Romansen om de tre kungadömena framstås Zhang som överträffat lojal, stark och effektiv som krigare, men också som en person med kort stubin, vilket ofta ledde honom till problem flera gånger, inte bara på slagfältet. Zhangs våldsamma känsla av lojalitet (och

Mask föreställande Zhang Fei.

möjligtvis hets) demonstrerades då Guan Yu hade lämnat Cao Cao för att återvända till Liu Bei och Zhang vägrade tro att Guan hade lämnat Cao Cao för gott. Zhang slogs med Guan under tre hetsiga rundor, men den senare höll ut medan han försökte förklara sanningen för Zhang. Lyckligtvis löstes tvisten utan blodsspillan från någon av bröderna.

Zhang hade också en son, Zhang Bao, som var en jämbördig, kompetent general som troget tjänade Konungadömet Shu . Zhang Bao avrättade senare personligen Zhang Da och Fan Qiang, hans faders banemän. Sun Quan, härskare av Konungadömet Wu, hade skickat dem båda tillbak till Shu som en gåva som skulle uppmuntra till fred, eftersom Liu Bei personligen ledde en armé mot Wu.

Zhang Fei förekommer även i en Kunqu-uppsättning. Speciellt berömd är scenen "Den Svajande Vassen", i vilken han ligger i bakhåll för, förolämpar och befriar Zhou Yu .

Zhang Fei hade två döttrar som båda gifte sig med Liu Chan, Liu Beis son och andre härskare av Shu som senare gav sig till Wei.

Trivia[redigera | redigera wikitext]

  • Enligt legenderna fann Zhang Feis lönnmördare Zhang Da och Fan Qiang sitt offer med båda ögon öppna i sömnen. De skulle precis överge sin plan då Zhang Feis snarkningar talade om att han sov. I dagens Kina kallar man den som sover med halvt öppna ögon ibland för "Zhang Feis ögon".
  • Zhang Fei var förtjust i att arbeta i trädgården. Några träd som han planterade i Chengdu står där än.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]