Axialfläkt

Från Wikipedia

En axialfläkt är en typ av fläkt som får gas att strömma genom den i en axiell riktning, och parallellt med axeln som bladen roterar runt. Flödet är axiellt vid in- och utgång. Fläkten är utformad för att producera en tryckskillnad, och därmed kraft, för att orsaka ett flöde genom fläkten.

Faktorer som bestämmer fläktens prestanda inkluderar antalet blad och formen på bladen. Fläktar har många användningsområden, exempelvis i vindtunnlar och kyltorn. Konstruktionsparametrar inkluderar effekt, flöde, tryckökning och effektivitet.

Axialfläktar omfattar i allmänhet färre blad (två till sex) än kanalfläktar.

Ekvationer[redigera | redigera wikitext]

och
  • Arean av propellerskivan med diameter D:
  • Eftersom dragkraft är förändring i massan multiplicerat med massflödets hastighet, dvs förändring i rörelsemängd, är den axiella dragkraften på propellerskivan på grund av ändring i luftens rörelsemängd:
  • När man subtraherat ovanstående ekvationer:
Denna figur visar prestandakurvan för en axialfläkt.

Förhållandet mellan tryckvariationen och volymflödet är viktiga egenskaper hos fläktar. De typiska egenskaperna hos axialfläktar kan studeras från prestandakurvorna. Prestandakurvan för axialfläkten visas i figuren. (Den vertikala linjen som förbinder punkten för maximal effektivitet ritas som möter tryckkurvan vid punkt "S") [1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Yahya, S. M. (2010). ”Ch. 14”. Turbines Compressors And Fans (4th). McGraw-Hill. Sid. 622–9. ISBN 978-0-07-070702-3.