Domino

Från Wikipedia
Dominobrickor.

Domino är ett spel med (normalt tjugoåtta) spelbrickor försedda med prickar, liknande de som finns på tärningar, i två grupper på vardera kant. Spelet går ut på att lägga brickorna med samma mönster mot varandra.

Brickan[redigera | redigera wikitext]

Dominobrickan har tillverkats av ben, elfenben, ebenholts och andra träslag samt plast.

Regler[redigera | redigera wikitext]

När man spelar domino tar man sju brickor. Sedan ska man bli av med de brickorna genom att lägga samma antal prickar mot varandra. Om detta inte går, måste man ta upp en bricka som man har bredvid sig (kallas pile eller hög). Om det inte finns några brickor att ta till sin hög, får man helt enkelt stå över sin tur. Om alla lägger ut sin sista dominobricka samtidigt, är det den med högst antal prickar som vinner.

Traditionellt skall man knacka i bordet med dominobrickan när man lägger något som ger poäng.

Alternativa regler[redigera | redigera wikitext]

Ett annat sätt att spela domino är att man till att börja med tar sju brickor var (precis som beskrivs ovan). Man drar lott om vem som börjar. Därefter skall man försöka lägga brickorna så att summan av de yttersta delarna av brickorna blir någonting som är delbart med 5. Lägger man till exempel en bricka ::: /... mot brickan .../...., blir summan av de yttersta delarna 10 – alltså får man tio poäng. Man räknar då summan av alla "ändar". De dubbla brickorna läggs på tvären (så att ett kors bildas) och räknas dubbelt. På den första dubbla får man lägga nya brickor, men bara från en; från och med att man lagt den första ut från en dubbel räknas den yttersta delen av den brickan också som en "ände". När en spelare har placerat alla sina brickor, räknar man summan av motspelarens kvarvarande brickor (avrundas uppåt till närmaste tal som är delbart med 5) och adderar det till vinnarens poäng. Vinnaren startar nästa omgång. Först till 150 poäng vinner.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Domino tros ha sitt ursprung i Kina. Det äldsta kända dominospelet har daterats till år 1120. Från början användes brickorna främst för att spå framtiden med. Domino kom först senare till Europa, först till i Italien vid 1700-talets mitt. Det spred sig sedan vidare över världen och blev mycket populärt. På 1800-talet började man maskintillverka dominobrickor och på 1900-talet hade det en fortsatt stor popularitet, bland annat i USA där det inte minst spelades flitigt av den fattigare delen av befolkningen.[1]

Lek med brickorna[redigera | redigera wikitext]

Man kan även placera brickorna på högkant i långa rader eller slingor och försöka att få så många som möjligt att falla, bara genom att peta på den första i raden. Det har gjorts många försök att placera otroliga antal brickor i rad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dominons historia Arkiverad 1 januari 2017 hämtat från the Wayback Machine. dominospel.nu