Donat

Donat
Ort
Orten Donat med orten Zillis som ligger nere i dalbottnen i bakgrunden
Orten Donat med orten Zillis som ligger nere i dalbottnen i bakgrunden
Heraldiskt vapen
Land Schweiz Schweiz
Kanton Graubünden
Region Viamala
Kommun Muntogna da Schons
Höjdläge 1 037 m ö.h.
Koordinater 46°37′45″N 09°25′47″Ö / 46.62917°N 9.42972°Ö / 46.62917; 9.42972
Yta 4,67 km²[1]
Folkmängd 201 (2019-12-31)[2]
Befolkningstäthet 43 inv./km²
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Postnummer 7433
Kommunkod 3705
Geonames 7285665
Språk Rätoromanska, tyska
Donats läge i Schweiz
Donats läge i Schweiz
Donats läge i Schweiz
Kommunindelning före sammanslagningen
Kommunindelning före sammanslagningen
Kommunindelning före sammanslagningen
Kommunvapen innan 2003.

Donat (tysk och tidigare officiell stavning Donath) är en ort i kommunen Muntogna da Schons i kantonen Graubünden, Schweiz. Orten var före den 1 januari 2021 en egen kommun, men slogs då samman med kommunerna Casti-Wergenstein, Lohn och Mathon till den nya kommunen Muntogna da Schons.

Den var belägen på Schamserberg (Muntogna da Schons) (sydostsluttningen av berget Piz Beverin) på västra sidan av floden Hinterrhein i dalen Schams (Schons). Sin nuvarande geografiska omfattning fick kommunen 2003, då den mindre kommunen Patzen-Fardün införlivades. I samband med detta återromaniserades stavningen på de tre byarna i den nya kommunen: Donath, Fardün och Patzen blev Donat, Farden och Pazen.

Språk[redigera | redigera wikitext]

Det traditionella språket är sutsilvansk rätoromanska. Tills skillnad från kommunerna nere i dalbottnen, som nästan helt har förtyskats under 1900-talet, har det gamla språket hållit sig kvar i byarna på bergssluttningen. Det har varit modersmål för en stor majoritet av befolkningen ända fram till slutet av 1900-talet då tyska språket fick ett större inpass, så att det nu är endast halva befolkningen som har rätoromanska som modersmål, även om betydligt fler kan tala och förstå det.

Religion[redigera | redigera wikitext]

Kyrkan är sedan 1530 reformert.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

Donat har en låg- och mellanstadieskola som används även av de andra småkommunerna på Schamserberg (Casti-Wergenstein, Lohn och Mathon). Undervisningen bedrivs där på rätoromanska, med tyska som skolämne. Högstadieeleverna går i skola i Zillis i dalbottnen, där skolspråket är tyska.

Arbetsliv[redigera | redigera wikitext]

Det lokala näringslivet präglas ännu av primärsektorn. En betydande del av de förvärvsarbetande pendlar till andra kommuner, men någon inpendling förekommer inte.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]