Hårband

Från Wikipedia
Flicka i Bangladesh med hårband i olika färger.

Hårband eller hårsnodd är ett band eller en snodd som håller ihop långt hår[1] och även används som hårdekoration.[2] Hårsnoddar håller ihop håret i frisyrer som hästsvans, tofsar och flätor. Ordet hårband härstammar från fornsvenskan.[1]

Många hårsnoddar innehåller polyester.

Den enklaste formen av hårsnodd är en sluten ring av elastiskt material, en form av gummiband. För att inte slita på håret är den vanligen täckt av textilt material som spinns eller flätas runt den elastiska kärnan. Vissa hårsnoddar tillverkas med ändarna sammanbundna av ett metallclip, men eftersom även detta anses slita på håret finns det även hårsnoddar där det elastiska materialet svetsats ihop utan metallclip.

Under 1980-talet var en typ av trikåstickad hårsnodd med frottéliknande yta populär. I denna typ av hårsnodd är de elastiska trådarna mycket tunna och stickade tillsammans med det textila materialet.

En annan typ av hårsnodd som blev vanlig på 1990-talet består av ett resårband som löper i en rymlig kanal av tyg. Dessa hårsnoddar hemtillverkades ofta.

Icke-elastiska hårband förekommer också, endera ensamma i frisyrer med mindre hållfasthetskrav eller som en dekoration ovanpå elastiska hårsnoddar. En väl använd och därför lite uppruggad rundläderrem kan hålla ihop håret nästan lika effektivt som en elastisk hårsnodd.

För andra håruppsättningar används bland annat hårnålar och hårspännen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Svenska Akademiens ordböcker (SAOL, SO och SAOB) på Svenska.se: hårband
  2. ^ hårband i Nationalencyklopedins nätupplaga.  [inloggning kan krävas]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]