Saurashtra (språk)

Från Wikipedia
Saurashtra
ꢱꣃꢬꢵꢰ꣄ꢜ꣄ꢬꢪ꣄
Talas iTamil Nadu (Indien)
Antal talare310 000
SpråkfamiljSaurashtra
Språkkoder
ISO 639‐3saz
SILSAZ

Saurashtra (ꢱꣃꢬꢵꢰ꣄ꢜ꣄ꢬꢪ꣄ saurāṣṭram) är ett indo-iranskt språk som talas av uppskattningsvis 247 702 personer (enligt 2011 folkräkning) i den indiska delstaten Tamil Nadu.[1] Språket är nära besläktat med gujarati.[2] I övrigt domineras regionen av språk tillhörande den dravidiska språkfamiljen.

Skrift[redigera | redigera wikitext]

Saurashtra skrivs med ett skriftsystem med samma namn som utvecklades vid slutet av 1800-talet.[1] I dagens läge kan språket också skrivas med tamilska, latinska, teluguskriften och devanagari.[3] En debatt pågår om vilket skriftsystem som ska användas fortsättningsvis.

I likhet med tamil skrivs konsonantkluster genom att konsonanter utan efterföljande vokal markeras med ett virama snarare än genom komplexa ligaturer som i exempelvis devanagari. Ett undantag är k+ṣ som ibland betraktas som en egen bokstav och då hamnar sist i bokstavsorningen.

Liksom andra skriftsystem i Brahmifamiljen så är saurashtra en abugida vilket innebär att varje konsonant har en medföljande vokal (i det här fallet a). Vokalen kan ändras eller avlägsnas genom att konsonanten förses med diakritiska tecken.

Vokaler[redigera | redigera wikitext]

Tecken Med ꢒ (k) ISO Tecken Med ꢒ (k) ISO
a ꢒꢵ ā
ꢒꢶ i ꢒꢷ ī
ꢒꢸ u ꢒꢹ ū
ꢒꢺ ꢒꢻ r̥̄
ꢒꢼ ꢒꢽ l̥̄
ꢒꢾ e ꢒꢿ ē
ꢒꣀ o ꢒꣁ ō
ꢒꣂ ai ꢒꣃ au


Konsonanter[redigera | redigera wikitext]

Tecken ISO Tecken ISO Tecken ISO Tecken ISO Tecken ISO
k kh g gh
c ch j jh ñ
ṭh ḍh
t th d dh n
p ph b bh m
y r l v
ś s h

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.