Telefonväkteri

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Telefonväktarprogram)
Lisa Syrén har kommunicerat med inringare i radio i både Karlavagnen och Ring så spelar vi.

Telefonväkteri är en programform eller programinslag i främst radio. Vid ett telefonväkteri svarar en eller flera personer på frågor från radiolyssnare som ringer in till programmet. De som svarar benämns telefonväktare,[1] och om de är flera bildar de en panel.

Ordet har funnits i svensk skrift sedan 1968. Begreppet kan jämföras med svarspaneler som svarar på frågor från en närvarande publik; ett sådant exempel från den svenska TV-historien syntes i Fråga Lund. I radio förekommer även många andra former av program där inringare samtalar, kommenterar eller svarar på frågor. I svensk radio finns Ring så spelar vi (inringaren svarar på frågor och önskar låtar att spelas), Karlavagnen (samtalsprogram i olika ämnen) och Ring P1 (inringaren tycker till, motsvarande tidningars insändarspalter).

Programformen telefonväkteri är skapad för[2] och främst anpassad till radio – i radio kan man varken se inringare eller svarspanel. Telefonväkterier förekommer dock från och till även i TV, bland annat i olika program relaterade till idrott,[3] aktuella händelser,[4] TV-utbudet och[5] inför allmänna val.[6] Rysslands statschef Vladimir Putin svarar sedan ett antal år tillbaka på frågor i ett årligt telefonväkteri i TV.[7]

I den tidiga radiohistorien var det vanligare med program där man läste upp inskickade brev från lyssnarna. Ett sådant program var det svenska Barnens brevlåda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]