Toppmurkla

Från Wikipedia
Toppmurkla
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeSvampar
Fungi
StamSporsäcksvampar
Ascomycota
KlassPezizomycetes
OrdningSkålsvampar
Pezizales
FamiljMorchellaceae
SläkteMorchella
ArtToppmurkla
M. conica
Vetenskapligt namn
§ Morchella conica

Den mykologiska karaktären hos toppmurkla:


hymenium:
slät


hatt:
toppig


skivtyp:
inte tillämpbart


ätlighet:
delikat




fot:
bar


sporavtryck:
gräddfärgad


ekologi:
mykorrhiza

Toppmurkla (Morchella conica) är en svampart i familjen Morchellaceae. Svampen blir normalt 10-25 cm hög. På Naturhistoriska riksmuseet förvaras emellertid ett exemplar som i torkat tillstånd mäter 32,5 cm. Museet uppskattar att det exemplaret var 85 cm högt i färskt tillstånd. Den rekordstora toppmurklan hittades 1920 i Undersåker av W. Berggren.[1]

Toppmurklor växer under våren, mest i månaden maj på blandade platser, ofta på brandfält och störd mark. De kan även dyka upp i rabatter med barkjord. Hattarna kan ha ganska olika utseende, allt ifrån avlånga med topp till nästan runda. Smak och doft är mild och svampen betecknas som läcker i svampböcker. Intresset för toppmurklan som matsvamp har ökat sedan Livsmedelsverket utfärdade nya rekommendationer som innebär att stenmurklan inte längre anses vara säker att äta ens efter avkokning. Toppmurklor ska förvällas och sen tillagas i minst tio minuter som en säkerhetsåtgärd.

En ovanlig svamp som är lik toppmurklan men saknar matvärde (och ej anses giftig) heter vindlad klockmurkla (Ptychoverpa bohemica).

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]